Husqvarna 560XP Mark II

Botanični park Sežana

15.10.2013

DrevesaMed slovenskimi botaničnimi vrtovi in parki Botanični park v Sežani nekoliko izstopa. Je pravi mali biser, ki vabi s svojo lepoto in pestrostjo rastlinskih vrst. V parku uspeva 198 vrst lesnatih rastlin (dreves in grmovnic) in več kot 100 različnih vrst eksotičnih lončnic.

Botanični park Sežana je na Partizanski cesti 2 na obrobju središča Sežane. Razprostira se na 1 ha, kjer se lahko obiskovalci sprehodijo po urejenih poteh in uživajo v miru in pestrem izboru rastlin – prevladujejo lesnate. Celoten park je lepo urejen in ima tudi nekaj kotičkov, kjer je mogoče posedeti na klopi in opazovati okolico. Sestavni del parka je rastlinjak, kjer uspevajo številne eksotične vrste in mali naravoslovni muzej. Vstop v park je prost. Odprt je od 7. do 15. ure od ponedeljka do petka, za skupine po dogovoru. 

Botanični park Sežana

drevo v botaničnem parku Sežana

Botanični park Sežana - drevesa

Botanični park Sežana

Ljubitelji dreves bodo lahko občudovali nekatere zanimive eksotične vrste. Park so osnovali že leta 1848, zato so nekatera drevesa starejša od 100 let in temu primernih dimenzij. Rastlinske vrste so prinesli iz vsega sveta, zato je sprehod skozi park med mogočnimi drevesi svojevrstna izkušnja. Med najlepšimi drevesi so libanonska cedra, atlaška cedra in bornmullerjeva jelka.

Storžka na cedri

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem