Oglas odgovorna raba gozdov

Enostavno spremljanje stanja gozdnih cest s pomočjo gozdarskih tovornjakov

13.03.2018

Gozdarski tovornjakSpremljanje stanja gozdnih cest je ključnega pomena, za ustrezno vzdrževanje in zagotavljanje njihove prevoznosti in uporabnosti. Na Finskem razvijajo enostaven sistem za nadzor gozdnih cest s pomočjo mobilnih telefonov, ki jih namestimo na vetrobransko steklo tovornjakov.

Finsko podjetje Metsäteho je razvilo mobilno aplikacijo, s katero se naredi video posnetek ceste, s kasnejšo obdelavo videa s programsko opremo za zaznavanje, pa je mogoče določati širino ceste, stanje rastja ob cesti, stanje prometnih znakov, stanje samega cestišča, stanje prepustov itd. Programska oprema omogoča prepoznavanje posameznih kamnov od premera treh centimetrov dalje. Ugotavljati je mogoče tudi prevozno stanje ceste, ali je zasnežena, poledenela, blatna itd. Z uporabo mobilnih telefonov z GPS sprejemniki, se lahko vsi podatki takoj prenašajo na digitalne zemljevide.

Še bolj natančno pa je mogoče podatke o cestah zajemati s pomočjo dodatnih naprav, ki jih namestimo na tovornjake. Namestitev laserskega skenerja lahko še poveča kakovost in obseg podatkov.

Mobilni telefon na vetrobranskem steklu
Mobilni telefon, s katerim spremljamo cesto, namestimo na vetrobransko steklo (Slika: Metsäteho)

Podatki, ki jih zberemo na tak način pa niso namenjeni le upravljavcem gozdnih cest. Uporabimo jih lahko za načrtovanje odvoza lesa, ki ga sproti prilagajamo stanju gozdnih cest. Podatki se lahko uporabljajo tudi za turistične potrebe in za druge dejavnosti, povezane z gozdnimi cestami in gozdovi.

Aplikacija za gozdne ceste
Primer, ko aplikacija odčita prometni znak na cesti in njegov pomen (Slika: Metsäteho)

Rešitev, ki jo razvijajo na Finskem, predstavlja poenostavitev dela s cestami. Razvijalci pričakujejo, da bo na Finskem tak način spremljanja gozdnih cest zaživel leta 2020. Interes za uporabo je velik.

Vir: Metsäyhdistys, 1.3.2018