Husqvarna 560XP Mark II

Forum Bivanje z lesom »SloWOODlife« o novih priložnostih za razvoj lesne gradnje

26.07.2017

Bivanje z lesom26. julij 2017 - Konec junija se je zgodil Forum BIVANJE Z LESOM »SloWOODlife«, ki je bil že tretje leto namenjen prepoznavanju in promociji lesa kot gradbenega in oblikovalskega materiala Forum se je začel z ogledom razstave v lesenem prizidku Oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete UL, nadaljeval pa na Ravnah na Koroškem, v lesenem Mladinskem hotelu Punkl, kjer so s predavanji in pogovori sodelovali priznani strokovnjaki z različnih področij. Bili so enotni, da je lesna gradnja s propadom velikih gradbenih podjetij in vračanju človeka k naravi, dobila novo priložnost za razvoj.

Na razstavi, ki je bila v lesenem prizidku Oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete UL, so si udeleženci lahko ogledali unikatne oblikovalske izdelke iz lesa. Vzorčni primeri so pokazali širok razpon izdelkov, ki jih ponuja les kot material, in sicer od pohištva, opreme za stanovanje, osebnih potrebščin in celo nekaj umetnin. Primer lesene gradnje je sama lesena zgradba, v kateri domuje Oddelek za lesarstvo.

Z organiziranim prevozom so se udeleženci foruma odpeljali na Ravne na Koroškem, v hotel Pukl, ki je ena redkih večetažnih lesenih zgradb v Sloveniji. S tem so želeli organizatorji preseči enega od stereotipov o leseni gradnji. V otvoritvenem nagovoru je Jože Prikeržnik, univ. dipl. inž. les., generalni direktor Direktorata za lesarstvo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo poudaril, da je les material prihodnosti in da ga moramo kot naraven material ponovno približati ljudem. Strokovnjaki so ga s svojimi predavanji in pogovori podprli ter opozorili, da je les ob pravilni rabi lahko zelo odporen material, če je le ustrezno uporabljen oziroma zaščiten.

razstava lesene gradnje

Pomen trajnostnega razvoja ter prepoznavanje kakovostne lesene gradnje in pomena lesa je poudaril tudi prof. dr. Miha Humar, dekan Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in profesor na Oddelku za lesarstvo Biotehniške fakultete. Poleg posivitve je poudaril tudi pomen pravilne zaščite lesa z biocidnimi pripravki in ustrezno impregnacijo.

Udeleženci foruma so v zaključku povzeli, da se človek vrača nazaj k naravi, tudi z uporabo gradbenih materialov in da ga je treba izobraziti o možnostih in priložnostih, ki jih pri gradnji, opremi in na drugih področjih ponuja les kot naravni material.