Oglas odgovorna raba gozdov

Knjiga o pogozdovanju slovenskega krasa

13.04.2016

Od golega do gozdnatega krasa - naslov13. april 2016 - Mag. Franc Perko, urednik Gozdarskega vestnika in avtor številnih knjig o zgodovini gozdarstva na slovenskem, je spisal novo knjigo, s katero nas popelje skozi zgodovino pogozdovanja krasa. Knjiga Od ogolelega do gozdnatega krasa – Pogozdovanje krasa je temeljit zgodovinski pregled, kako je potekalo pogozdovanje krasa pri nas.

Knjiga vsebuje preko 260 strani. Na njih nam avtor najprej predstavi zgodovinske vzroke, zakaj je prišlo do uničenja gozdov na kraškem območju. Nato predstavi prve začetke pogozdovanja in zakonsko ureditev, ki se je dotikala pogozdovanja. Sledi pogozdovanje krasa pred in med prvo svetovno vojno, med obema vojnama in po drugi svetovni vojni. Avtor knjigo zaključi s pregledom metod in načinov pogozdovanja in s pogledom v prihodnost. Knjiga je bogata z različnimi zgodovinskimi gradivi in pričevanji, ki podkrepijo zanimivo besedilo.

Arhivsko gradivo

Knjiga Od ogolelega do gozdnatega krasa ima zagotovo velik pomen za slovensko gozdarstvo. Opisuje našo gozdarsko dediščino, ki se je premalo zavedamo, obenem pa se dotika samega izvora načela trajnosti, ki je najpomembnejše načelo v slovenskem gozdarstvu. Iz vsebine knjige lahko črpamo navdih za prilagajanje spremembam, ki jih v naše gozdove prinašajo podnebne spremembe.

Knjiga je zanima za vse gozdarske strokovnjake, naravovarstvenike, ljubitelje gozdov, tiste, ki jih zanima naša zgodovina in vse popotnike, ki zaidejo na slovenski kras in opazujejo tamkajšnjo krajino.

Naslovnica Od ogolelega do gozdnatega krasa

Cena knjige je 28,90 €. Knjigo je mogoče kupiti na Oddelku za gozdarstvo Biotehniške fakultete UL (Večna pot 83, Ljubljana) ali pa naročiti pri založbi Jutro na telefon 01 5617 230 ali 031 521 195.