Oglas odgovorna raba gozdov

Medvedi potujejo po stoletnih poteh

23.07.2017

Medved v gozdu24. julij 2017 – Na začetku tega meseca se je na avtocesti pri Vranskem zgodila medvedja tragedija. Medvedja družina – mama in trije mladiči – so prečkali avtocesto, pri tem pa je tovornjak povozil vse tri mladiče. Nekaj dni kasneje pa je na avtocesti življenje izgubila tudi medvedka, ki je iskala mladiče. Medvedja družina je šla po stoletni medvedji poti na sever.

V Sloveniji je osrednji prostor za medvede na področju Kočevske in Notranjske. Kjer prebiva večina naših medvedov. Njihovi teritoriji se prekrivajo, vendar pa se medsebojno tolerirajo, ker imajo dovolj hrane. Kljub temu pa se medvedi podajajo na potovanja, na katerih iščejo nove teritorije. Tako so že stoletja žive medvedje poti, ki jih uporabljajo mladi medvedi pri selitvah. Ena izmed teh poti poteka iz kočevskega preko Zasavja in okolice Vranskega v Alpe. To pot je ubrala tudi nesrečna medvedka.

Zakaj se medvedi odpravijo na potovanja, ni povsem jasno. Za mlajše medvede velja, da iščejo nova življenjska območja, njim pa kasneje sledijo medvedke. Zanimivo pri tem je, da mladi medvedi hodijo po istih poteh, ki jih uporabljajo medvedi že stoletja.

Medvedi pri gibanju iščejo čim lažje prehodne koridorje. Najraje hodijo po gozdnih cestah, zelo privlačna zanje pa je tudi železniška proga. Od 15 do 20 letno povoženih medvedov jih večino povozijo vlaki. Na avtoceste medvedi redko zaidejo. Ograja, ki obdaja avtoceste, za medvede ni ovira, saj jo brez težav preplezajo. Večinoma pa medvedi avtoceste prečkajo nad predori, preko mostov in pod viadukti. Primer z medvedko in njenimi mladiči na Vranskem predstavlja izjemo.

Vir: Medved je gospod. Vedno hodi po gozdni cesti. Ne da se mu tacati po gmajni. Znanje za gozd, 14. 7. 2017