Husqvarna 560XP Mark II

Organizacija prevoza lesa

Prevoz lesa je povezan s sorazmerno velikimi stroški, zato je pomembno, da imamo prevoz čim bolj racionalno organiziran. Organizacijska oblika običajno obsega voznika in tovornjak z nakladalno napravo. Pomožni delavec ni potreben.

Strošek prevoza se povečuje z razdaljo, ki jo prevozi tovornjak. Da je vožnja čim bolj racionalizirana, skušamo že v gozdu razporediti les po različnih kupcih, tako da tovornjak pri eni vožnji polno natovorjen pelje le do enega kupca, ali pa do več kupcev, ki so blizu skupaj. Pri tem mora biti zaporedje mest raztovarjanja urejeno zaporedno tako, da tovornjak prevozi čim manjšo razdaljo.

Vožnja praznega tovornjaka je neproduktivna. Pri vožnji na daljše razdalje je smiselno preveriti, ali je v bližini razlaganja delovišče, s katerega je treba odpeljati les, ki se razloži nekje na poti do prvega delovišča. Na ta način lahko dosežemo, da vsaj del poti pri vračanju tovornjak prevozi polno naložen. Je pa treba pri tem upoštevati, da bo odvoz lesa iz gozda zaradi tega trajal dlje časa, ali pa bomo potrebovali več tovornjakov.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem