Jelen

Odkup lesa Lip bled

Navadni jelen (Cervus elaphus) je naš največji sodoprsti kopitar. V naših gozdovih je največji rastlinojedec. Samci s svojim rogovjem so prav elegantni. V času parjenja pa se glasno oglašajo in bojujejo med seboj za prevlado nad košutami.

Jelen zraste do 2,3 m in ima do 15 cm dolg rep. V plečih doseže višino 1,5 m. Samice – košute – so nekoliko manjše. Samci imajo veliko in bogato rogovje, ki z leti postaja vse večje in vse bolj razvejano. Rogovje odpade v obdobju od februarja do aprila. Novo zraste do konca avgusta. Dlaka je pozimi sivo rjava, poleti pa rdeče rjava. Mladiči so v prvih mesecih progasti.

Jeleni živijo v tropih, le jeleni na vrhuncu moči živijo samostojno. Tropom se priključijo le v času parjenja. Stare živali in mladi jeleni živijo v manjših tropih, v močnih tropih pa živijo košute z mladiči. Trop vedno vodi košuta. Živijo v velikih listnatih gozdovih na hribovitem območju. Ravnina jim ne ustreza. Aktivni so v mraku. Preko dneva počivajo v zavetju. Le če se počutijo povsem varne, se pasejo tudi podnevi. Imajo dobro razvit vid, sluh in voh. Dobro tečejo, skačejo in plavajo. Hranijo se s travo, zelišči, poganjki, lubjem, plodovi in posevki. V mrzlih in sneženih zimah povzročajo veliko škodo na gozdnem drevju. Z dreves lupijo lubje za hrano.

Jeleni se parijo septembra in oktobra. Takrat se tropom košut približajo jeleni samotarji. Nosečnost traja 8 mesecev. Mladiči se skotijo maja in junija. Košuta običajno povrže enega mladiča, ki je samostojen po enem letu. Spolno dozori v drugem ali tretjem letu.

Jeleni sodijo med divjad. Lovci jih lovijo zaradi rogovja, ki predstavlja trofeje. Meso se uporablja v prehrani. Jelene tudi gojijo za zakol.

 

Drevesne vrste na Slovenskem