Husqvarna 560XP Mark II

Gozdarska čelada

Gozdarska čelada je osnovna oprema vsakega sekača in tudi vseh, ki poklicno obiskujejo sečišča. Namen čelade ni, da nas varuje pred padajočim drevjem, ker ni čelade, ki bi zdržala padec drevesa, temveč, da varuje glavo pred padajočimi vejami in v primeru padcev. Čelada mora biti vedno dobro pritrjena na glavo.

Gozdarska čelada
Gozdarska čelada z zaščitno mrežico in glušniki, a brez zaščite za vrat
(Slika: FreeDigitalPhotos.net)

Pri padanju posekanih dreves se lomijo veje, ki ostajajo na drugih drevesih. Na tla padejo kasneje, največkrat, ko zapiha veter. Sekači in drugi, ki se gibljejo po sečišču, so tako v stalni nevarnosti, da pada na njih odlomljena veja. Čelada nudi zaščito pred padajočimi vejami. Pomembna je tudi pri podiranju drevja, ki ima suhe veje. Te se lahko zaradi tresljajev pri podiranju (podžagovanje, naganjanje) odlomijo in padejo na sekača. Čelada zaščiti glavo sekača pred poškodbami. Enako vlogo ima pri padcih, kjer bi lahko z glavo udarili ob štor, skalo, kamen ali druge trde predmete.

Zgolj za obisk sečišča je dovolj navadna gozdarska čelada brez dodatne zaščitne opreme. Takšna čelada je narejena iz materiala odpornega na UV svetlobo in ima odprtine za zračenje. Na sprednjem delu je vizir, ki preprečuje, da bi v primeru dežja voda kapljala po obrazu. Zaradi vidnosti so gozdarske čelade rumene, oranžne ali rdeče barve. Čelada za sekača ima še obvezno dodatno opremo: glušnike, ki ščitijo pred hrupom motorne žage, zaščitno mrežico, ki ščiti obraz letečim žaganjem in zaščito za vrat.