Zaustavljanje zdrsa

Če med hojo po pobočju zdrsnemo, je ključnega pomena, da se čim prej ustavimo ali vsaj zmanjšamo hitrost. V gozdu bomo prej ko slej zadeli v drevo, ki nas bo ustavilo, zato je pomembno, da ne pridobimo prevelike hitrosti. Tako bo srečanje z drevesom manj boleče.

Ko zdrsnemo, se moramo čim hitreje obrniti na trebuh. Razširimo roke in noge in se z njimi upremo v tla. Tako začnemo zavirati. Druga možnost je, da se v tla upremo s komolci in koleni, pri tem pa dvignemo spodnji del nog v zrak. Pomembno je, da se med drsenjem ne začnemo vrteti ali preobračati, ker bo ustavljanje skoraj nemogoče.

Če začnemo drseti v snegu, se takoj vržemo na trebuh in razširimo roke in noge. S komolci in koleni pritisnemo v sneg, da začnemo zavirati, podplate čevljev pa imamo v zraku. Šele ko se hitrost zmanjša, potisnemo v sneg tudi podplate. Če bi takoj zavirali tudi s podplati, bi se lahko začeli kotaliti. Če nas začne vrteti, razširimo noge in roke. S tem ustavimo vrtenje. Nato pa se takoj prevržemo na trebuh in porinemo kolena in komolce v sneg.