Zanimivosti

Odkup lesa Lip bled

Število gozdarskih strojev v Sloveniji leta 2016

12. september 2017Star gozdarski zgibnik Timberjack - Statistični urad je objavil podatke o številu strojev, ki jih uporabljajo slovenska gozdarska podjetja za leto 2016. Podatki kažejo, da se je število strojev glede na leto 2015 nekoliko zmanjšalo. Prav tako se je zmanjšala uporaba goriv za delo v gozdu, in sicer za 3 odstotke.

Z drevesi, ki vsebujejo probiotike, nad onesnažena tla

Plantaža topolovDrevesa imajo sposobnost odstranjevanja različnih polutantov iz tal, ki jih preko naravnih procesov razgradijo na nenevarne snovi, ali pa skladiščijo. Nekatere drevesne vrste, kot so npr. topoli, so zaradi svoje hitre rasti pri tem zelo uspešni. Polutanti so škodljivi drevesom in vplivajo na njihov razvoj. Raziskovalci Univerze v Washingtonu so odkrili, da nekatere probiotične bakterije ščitijo drevesa pred polutanti in pospešijo naravni proces njihove razgradnje.

V Sloveniji najden nov podlubnik – azijski ambrozijski podlubnik

Abrozijski lubadar24. avgust 2017 - Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sporočila, da so na Podsabotinu v Goriških brdih blizu italijanske meje našli hrošča vrste Xylosandrus crassiusculus. Gre za prvo potrjeno najdbo na območju Slovenije. Hrošči so se ujeli na vabe, ki so bile postavljene v okviru izvajanja načrtovanih programov preiskav (monitoring) za ugotavljanje navzočnosti škodljivih organizmov rastlin.

Nov zakon zaradi podlubnikov

18. avgust 2017 - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo predlog zakona o ukrepih za odpravo posledic škode zaradi prenamnožitve podlubnikov. Predlog zakona je v javni obravnavi do 10. septembra 2017, ko je nanj mogoče podati komentarje.

V Sloveniji začeli z novim načinom odlova težavnih medvedov

Medved v gozdu1. avgust 2017 - V sklopu projekta LIFE DINALP BEAR so strokovnjaki prejšnji teden prvič v Sloveniji preizkusili novo metodo odlavljanja rjavega medveda, in sicer so uporabili cevno oz. t.i. Culvert past. Že po enem tednu postavitve pasti na terenu se je vanjo ulovila starejša medvedka, ki se je približevala vasem in je povzročala škodo na materialni lastnini v občini Sodražica. Zdaj medvedka nosi GPS ovratnico, zato strokovnjaki lahko sledijo njenemu gibanju in ugotavljajo, kaj jo privablja v bližino naselij.

Forum Bivanje z lesom »SloWOODlife« o novih priložnostih za razvoj lesne gradnje

Bivanje z lesom26. julij 2017 - Konec junija se je zgodil Forum BIVANJE Z LESOM »SloWOODlife«, ki je bil že tretje leto namenjen prepoznavanju in promociji lesa kot gradbenega in oblikovalskega materiala Forum se je začel z ogledom razstave v lesenem prizidku Oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete UL, nadaljeval pa na Ravnah na Koroškem, v lesenem Mladinskem hotelu Punkl, kjer so s predavanji in pogovori sodelovali priznani strokovnjaki z različnih področij. Bili so enotni, da je lesna gradnja s propadom velikih gradbenih podjetij in vračanju človeka k naravi, dobila novo priložnost za razvoj.

Medvedi potujejo po stoletnih poteh

Medved v gozdu24. julij 2017 – Na začetku tega meseca se je na avtocesti pri Vranskem zgodila medvedja tragedija. Medvedja družina – mama in trije mladiči – so prečkali avtocesto, pri tem pa je tovornjak povozil vse tri mladiče. Nekaj dni kasneje pa je na avtocesti življenje izgubila tudi medvedka, ki je iskala mladiče. Medvedja družina je šla po stoletni medvedji poti na sever.

Slovenski pragozdovi in njihova ohranjenost so del tradicije sonaravnega gospodarjenja

PragozdV juliju 2017 sta bila med Unescovo naravno dediščino uvrščena dva slovenska bukova pragozdova: pragozd Krokar in pragozd Snežnik-Ždrocle. Pragozd Krokar predstavlja nedotaknjene prvobitne gozdove v osrčju dobro ohranjenih gozdov Kočevske, pragozd Snežnik-Ždrocle pa predstavlja starodavne bukove gozdove, s predeli prvinskih gozdov. Vpis na Seznam svetovne dediščine je za Slovenijo pomembno priznanje, obenem pa tudi zaveza za prihodnje varstvo gozdnih rezervatov - tradicije, ki se je v Sloveniji začela že v 19. stoletju.

Pages

 

Drevesne vrste na Slovenskem