Oglas odgovorna raba gozdov

Zanimivosti

Napoved glede podlubnikov v letu 2024 je skrb vzbujajoča

16.04.2024

Lubadarica

Gozdarski inštitut Slovenije je na osnovi modela, ki so ga razvili, objavil napoved sanitarne sečnje v letu 2024 zaradi podlubnikov. Najintenzivnejše napade podlubnikov in s tem največ sanitarne sečnje zaradi podlubnikov lahko pričakujemo na območju gozdnogospodarskih območij: Slovenj Gradec, Nazarje, Kranj in Ljubljana. Na teh območjih je pričakovana sanitarna sečnja na najmanj 75 % območij, kjer raste smreka.

Rekordna število prostovoljcev na akciji pogozdovanja v državnih gozdovih

08.04.2024

Sajenje drevesa

Lepo vreme in zaskrbljenost za slovenske gozdove sta motivirala veliko prostovoljcev, da so se udeležili prostovoljske akcije sadnje dreves Pomladimo gozdove 2024. V družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki je akcijo organizirala že petič, ocenjujejo, da se je pogozdovanja udeležilo med 800 in 900 prostovoljcev, ki so skupaj posadili okoli 10.000 dreves 14 različnih drevesnih vrst.

SiDG vabi prostovoljce k vseslovenski akciji sadnje dreves

02.04.2024

Sajenje dreves

Družba SiDG, ki upravlja z državnimi gozdovi vabi prostovoljce na akcijo sajenja novih dreves Pomladimo gozdove 2024. V soboto, 6. aprila, je predvideno, da bo na petih lokacijah posajenih okoli 10.000 sadik 14 različnih vrst gozdnega drevja. Gre za peto vseslovensko prostovoljsko akcijo sajenja dreves.

Zaključek projekta LIFE Lynx

26.03.2024

Ris Tris

S koncem marca se bo zaključil mednarodni projekta reševanja risov pred izumrtjem, LIFE Lynx. V dobrih šestih letih projekta so v Slovenijo in Hrvaško pripeljali 18 karpatskih risov in zabeležili več kot 30 mladičev doseljenih risov. V Sloveniji imamo tako okoli 50 odraslih risov, približno 40 v južnem delu populacije in vsaj 10 v slovenskih Alpah. V prihodnje je cilj, da se oba dela populacije povežeta, kar je nujno za dolgoročno ohranitev risov pri nas.

Rezultati 18. dražbe lesa v Slovenj Gradcu – 2024

27.02.2024

Hlodi na dražbi

Osemnajsta licitacija vrednejšega lesa, ki vsako leto poteka v Slovenj Gradcu, je, tako kot prejšnje, ponovno pokazala, da v slovenskih gozdovih raste visokokakovosten les, ki lahko na trgu dosega visoke cene. Čeprav letos rekordi niso bili preseženi, manjša pa je bila tudi količina pripeljanega lesa, pa so lahko prodajalci zadovoljni z izkupičkom. Je pa dražba nakazala, da se trg z lesom ohlaja. Letos je kupec za najdražji hlod odštel skoraj 10.000 €.

Razpis za povrnitev vložka v protipožarno infrastrukturo

23.02.2024

Cesta v gozdu na pečini

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je ima do 22. aprila 2024 odprt Javni razpis za podukrep podpora za preprečevanje škode v gozdovih zaradi gozdnih požarov ter naravnih nesreč in katastrofičnih dogodkov iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020 za leto 2024. Razpis je namenjen sofinaciranju gradnje, rekonstrukcij ter protipožarnega vzdrževanja protipožarne infrastrukture z namenom zagotavljanja varstva gozdov pred požari.

Neresnične informacije o izpustih volkov

21.01.2024

Volk na snegu

Zavod za gozdove je sporočil, da se v javnosti širijo neresnične informacije o izpustih volkov v naravo. ZGS ni še nikoli ali odlovil volkov za preselitev ali jih izpuščal v naravo. Takšne neresnične informacije se zelo pogosto širijo preko družbenih omrežij, kot so Facebook, TikTok in Instagram. Treba se je zavedati, da na njih lahko kdorkoli objavi skoraj karkoli, četudi gre za laži. Zaradi deljenja in všečkanja pa algoritmi družbenih omrežij takšne informacije zelo hitro širijo.

Priprave na 18. dražbo lesa v Slovenj Gradcu

12.12.2023

Hlodi na dražbi

Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije pripravljajo 18. licitacijo vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu, ki bo potekala prihodnje leto. Dovoz hlodovine se bo začel 3. januarja.

Pages

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem