Oglas odgovorna raba gozdov

Grmovnice, ki uspevajo v gozdu ali na gozdnem robu

Grmovnice ali grmi so lesnate rastline, ki zrastejo od 5 do 6 metrov visoko in imajo več stebel. V nekaterih primerih lahko iz tal izrašča eno steblo, ki se nato razširi na več stebel. Grmi so lahko listavci ali iglavci. Nekateri so vednozeleni, drugi odvržejo liste jeseni. Številne rastline lahko rastejo kot grmi ali drevesa. Predvsem na robu svoje naravne razširjenosti pogosto nekatere drevesne vrste rastejo v obliki grmov.

V gozdu se grmovnice pojavljajo na gozdnih robovih, kjer tvorijo spodnji del gozda in ščitijo debla višjih dreves pred sončno pripeko. Zasadijo se tudi na gozdnih posekah, požariščih in drugih odprtih površinah. V odprti krajini tvorijo omejke, živice in druge elemente. Rastejo ob tekočih in stoječih vodah.

V gozdovih je pestrost grmovnic omejena, saj grmi med seboj tekmujejo za življenjski prostor in svetlobo. V urbani krajini (parki, vrtovi), pa se pojavlja zelo pester izbor grmovnic. Vrtnarji so vzgojili številne sorte, ki so različnih barv, oblik in velikosti. Grmi so primerni za sajenje v vrtovih, saj običajno bolje prenašajo obrezovanje, ne zasedajo veliko prostora in ne zrastejo v višino.