Husqvarna 560XP Mark II

Obisk gozda

Sprehod skozi gozd ugodno vpliva na vsakega človeka. Gozd je območje miru in navidezne nespremenljivosti, kar je popolno nasprotje vsakdanjega življenja povprečnega človeka. Je prostor tišine, umirjenosti, sproščenosti in neomejenosti. Sprehod skozenj nas odtrga od vsakdanjega življenja in nas približa našim koreninam.

Vsakdanje življenje povprečnega Slovenca je obremenjeno s stresom, hitenjem, omejitvami in različnimi nevarnostmi, ki se jih pogosto niti ne zavedamo. Pogosto se gibljemo v onesnaženem okolju in smo izpostavljeni različnim obremenitvam, ki vplivajo na naše počutje in zdravje.

Pot v gozdu
Gozd je prostor sprostitve in miru.
 

Gozd je povsem drugačno okolje, kot smo ga vajeni vsak dan. Nikakor ni brez nevarnosti, vendar pa je zagotovo mnogo manj nevarno okolje, kot mesto. Je prostor miru. Zvoki ne potujejo daleč in pogosto je slišati le šelestenje listov v vetru, petje ptic v bližini in šumenje listja v podrasti, ki ga povzročajo drobne živali, ki se gibljejo po tleh. Drevesa z zadrževanjem padavin in oddajanjem vode povečujejo zračno vlažnost in hladijo zrak. V poletni vročini je v gozdu vedno nekaj stopinj hladneje, kot na bližnjem travniku. Zrak je čistejši in prijetnejši za dihanje.

Sprehod skozi gozd nas sprosti. Hoja po gozdnih tleh je mehka, odsotnost zvokov civilizacije pa blagodejno vpliva na počutje. Večina ljudi se v gozdu pomiri, kar gre delno pripisat tudi brezčasnosti, ki jo občutimo. Gozd se s časom le malo spreminja, izvzemši spremembe zaradi letnih časov. Pri ponovnem obisku, pa čeprav je lahko šele čez nekaj let, imamo občutek, kot da se ni nič spremenilo.

Gozd nas napolni z energijo. Včasih je dovolj kratkotrajen sprehod, drugič pa je potrebnega več časa. In če na sprehodu najdemo kakšno užitno gobo, borovnice ali gozdne jagode, bo sprehod še prijetnejši.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem