Gobar

Gobar (Lymantria dispar) je eden izmed najnevarnejših škodljivcev na hrastih, ki se lahko razširi tudi na nekatere druge vrste. Je metulj, katerega gosenice obžirajo liste in lahko povsem ogolijo posamezna drevesa.

Odrasla samička meri preko kril do 75 mm in je opazno večja od samčka. Na sprednjih krilih ima več temnih prečnih prog. Zadek je velik in pokrit z rumenimi dlačicami. Pretežak zadek ji preprečuje, da bi letela. Samček ima preko kril od 25 do 40 mm. Je temno sive barve. Preko prednjih kril poteka več temnih valovitih prog. Ima vitek zadek in je dober letalec. Gosenice so velike od 3 mm do 75 mm, odvisno od starosti, in imajo na hrbtu zelo dolge dlačice. Te so strupene in lahko povzročajo neprijeten občutek, če pridemo z njimi v stik.

Gobar roji julija in avgusta. Samica običajno izleže od 200 do 400 jajčec, lahko tudi do 900, ki so v kupčkih na spodnjem delu debla. Prekrije jih z dlačicami, da so zaščitena pred vremenskimi vplivi. Ličinke se običajno izležejo v prvi polovici aprila in se po tednu dni odpravijo v krošnjo, kjer obžirajo listje. Mlade gosenice predejo nitke, ki jim omogočajo, da z vetrom potujejo na velike razdalje. Gosenice se levijo 5-krat preden se zabubijo. Od izleganja do bube običajno mineta 2 meseca.

Gobar največjo škodo povzroča na hrastih in tudi drugih listavcih (sadnem drevju) na Primorskem in v Panonski nižini. Kadar se močno razširi se loti tudi nekaterih iglavcev, trave, koruze, grmov, zelišč itd.). Je nevaren škodljivec, ki ob gradacijah slabi hraste, zaradi velike količine dlačic v zraku pa povzroča težave tudi ljudem. Gradacije trajajo 3 do 4 leta.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem