Oglas odgovorna raba gozdov

Prodaja lesa

Les, ki ga pridelamo v gozdu, lahko uporabimo za lastne potrebe (drva, deske, tramovi) ali pa ga prodamo na trgu. Les je mogoče prodati lesni industriji, ki pa odkupuje le določen kakovosten les. Težava pri tem je, da pri sečnji v gozdu ne dobimo le prvovrstnih sortimentov, temveč tudi les slabše kakovosti, ki ga lahko uporabimo za sekance, drva, izdelavo iverk itd.

Les je mogoče prodati odkupovalcem lesa, ki so nekoliko manj izbirčni in odkupijo les različnih kakovosti in vrst. Nekateri les plačajo takoj, običajno pa je rok plačila okoli mesec dni. Cene pri odkupovalcih nihajo glede na ponudbo in povpraševanje na trgu. Pri prodaji odkupovalcem moramo biti pozorni na kaj se nanaša odkupna cena, kako kupec določa volumen, kakšne so kakovostne zahteve in kako upošteva debelino skorje. Že pred samo sečnjo se je smiselno posvetovati z odkupovalcem, da izvemo, kdaj je najbolj ustrezen čas za prodajo (in s tem sečnjo) in kakšne ima zahteve glede kakovosti in krojenja lesa.

Skladišče lesa v gozdu
Les se najpogosteje prodaja na gozdni cesti. Lastnik poskrbi za sečnjo in spravilo, kupec pa za prevoz iz gozda.

Cene lesa se začnejo pri okoli 20 €/m3 za slabši les in sežejo preko 100 €/m2 za kakovosten les. Hlodi izredne kakovosti se prodajajo na dražbah, kjer lahko cene dosežejo tudi nekaj sto ali nekaj tisoč €/m3. Cene se razlikujejo med posameznimi drevesnimi vrstami.

Les je mogoče prodati na panju – stoječe, neposekano drevje. V tem primeru ima lastnik najmanj dela, saj za sečnjo in spravilo lesa poskrbi kupec. Kupec sam prilagaja, kdaj bo posekal les in skrbi, da pridobi les čim višje kakovosti. Pri prodaji na panju se dosegajo nižje cene, ker kakovost lesa ni dovolj jasna, kupec pa nima interesa v prihodnje razvoju gozda in je pri delu manj pazljiv. Na panju prodajajo tisti lastniki gozda, ki največkrat nimajo dovolj izkušenj.

Prodaja hlodov na gozdni cesti običajno lastniku prinese več denarja, vendar pa mora sam poskrbeti za sečnjo in spravilo. Kakovost lesa je bolj vidna, tveganje za kupca pa je manjše, kot pri prodaji na panju. Težave lahko nastanejo pri prodaji slabšega lesa, saj odkupovalci morda ne bodo pokazali zanimanja za les slabše kakovosti in pri prodaji lesa v, ki je v manjših količinah.