Husqvarna 560XP Mark II

Delo v gozdu

Delo v gozdu sodi med najbolj nevarna dela. Pri tem izstopa podiranje dreves pri čemer se pogosto dogajajo nesreče, še posebej neizkušenim sekačem. Delo v gozdu je delo na prostem in s tem odvisno od številnih dejavnikov: terena, vremena, temperatur, vetra,... Delavce ne ogrožajo le padajoča drevesa in veje, temveč tudi nepredvidene poškodbe z delovnimi sredstvi in divje živali. Zagotovo najbolj nevarna žival je klop, ker prenaša klopni meningoencefalitis in borelijo, ker so majhni pa jih ni enostavno hitro odkriti.

Za varno delo v gozdu moramo imeti ustrezno opremo. Na prvem mestu je zagotovo osebna varnostna oprema. Delavci nikoli ne smejo biti brez čelade, zaščitnih čevljev, zaščitnih hlač in glušnikov. Na delovišču mora tudi vedno biti pribor za prvo pomoč.

Za delo v gozdu potrebujemo ustrezne stroje. Mala hobi motorna žaga in kmetijski traktor nista primerna za delo v gozdu. V gozdu je treba imeti primerno veliko in močno motorno žago, ter traktor za vlačenje, ki je prilagojen delu v gozdu. Takšen traktor mora imeti ustrezno zaščitno opremo ter opremo za privlačevanje in vlačenje lesa.

Da bo delo v gozdu varno, pa je potrebno še določeno znanje in predvsem izkušnje. Profesionalni sekači dreves opravijo posebno šolo ali vsaj tečaj, kjer se naučijo pravilnih tehnik podiranja dreves. Tudi profesionalni traktoristi opravijo šolanje, kjer se naučijo pravilnih tehnik dela s traktorjem, vitli in hlodi. Ker pa je delo v gozdu tako zelo zahtevno in nevarno, se tudi njim dogajajo delovne nezgode.

Zakonodaja omogoča, da lastnik gozda in njegovi družinski člani sami delajo v gozdu, pri tem pa jim lahko pomagajo sosedje v obliki medsosedske pomoči. Vendar pa se postavlja vprašanje ali je to smiselno, če nimamo ne ustrezne opreme ne izkušenj? Neustrezna oprema in pomanjkanje izkušenj sta recept za nezgodo. Ali je zaradi nekaj deset evrov vredno ležati v bolnišnici ali celo imeti trajne poškodbe? Marsikdo se loti dela v lastnem gozdu zaradi prepričanja, da si tako močno zmanjša stroške in poveča dobiček. Na prvi pogled je res videti tako, vendar pa so podrobni izračuni pokazali, da to ne drži vedno. Dela v svojem gozdu se lotimo res, le če imamo dovolj izkušenj, znanja in pravo opremo.

Zavod za gozdove za vse lastnike gozdov pripravlja izobraževanja, na katerih se lahko seznanijo s tehnikami dela in pridobijo ustrezna znanja za pravilno in varno delo v gozdu. Tečaji se izvajajo nekajkrat letno, informacije o terminih pa je mogoče dobiti na krajevnih enotah Zavoda za gozdove.