Oglas odgovorna raba gozdov

Bela omela

Bela omelaMed sprehodi v gozdu, običajno v času, ko drevje še ni olistano, na nekaterih listavcih opazimo nenavadne zelene tvorbe nepravilnih oblik. Drevesa so videti, kot da bi imela nekakšne skupke svetlo zelenih vej. Že na daleč je videti, da to niso deli drevesa, temveč da gre za zajedavsko rastlino. To je bela omela (Viscum album).

Bela omela je vednozelen grm, ki raste na drevesih. Je polzajedavec. Najpogosteje jo najdemo na listavcih, dve podvrsti pa zajedata jelko (jelova omela) in rdeči ter črni bor (avstrijska omela). Na listavcih uspeva na topolih (z izjemo črnega topola 'Italica,' ki mu rečemo tudi jagned), lipah, javorjih, belem gabru, hrastih, jesenih, jelšah, brestih, vrbah in jablanah. Ne zajeda bukve.

Bela omela
Bela omela - Viscum album
(slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885), Biolib.de)

Bela omela je okroglast grm, ki zraste do metra visoko. Uspeva na drevesnih vejah na katere se pritrdi s t.i. havstoriji, s katerimi predre skorjo in se vrašča v les. Iz njega črpa vodo, ne pa tudi hranilnih snovi. Te proizvaja sama s fotosintezo. Poganjki so zelo razčlenjeni, listi pa so podolgovato jajčasti in usnjati. Cvetovi so sedeči in rumenkaste barve v šopkih. Cveti od marca do maja. Iz cvetov se razvijejo jagodasti plodovi bele barve. Dozorijo pozimi ali naslednjo pomlad.

Bela omela razvrednoti les in zavira rast dreves. Drevesu neposredno odvzema vodo in z njim tekmuje za sončno svetlobo. V gozdu je ne moremo zatirati, zato močno napadena drevesa posekamo.

Bela omela je uporabna rastlina. V novoletnem času jo uporabljamo za okras saj je z zelenimi listi in belimi plodovi privlačna na pogled. Iz listov in manjših vejic se izdelujejo čaj, tekoči izvleček in tinktura. Uporabljajo se za širjenje žil in s tem uravnavanje krvnega tlaka, blaženje mišičnih krčev in za krepitev srca. Sodobna medicina jo uporablja za zdravljenje raka. Plodovi so strupeni.

Belo omelo lahko tudi razmnožujemo. Na domačem vrtu izberemo rastlino gostiteljico (npr. jablana) in pod skorjo vsadimo seme. Iz njega se bo razvila bela omela, ki pa raste zelo počasi in bo potrebnih nekaj let, preden bomo imeli skromno rastlino.

Fotografija: Victor Vizu (CC BY-SA 3.0)