Husqvarna 560XP Mark II

Spomladanska resa

Spomladanska resaSpomladanska resa (Erica carnea), je majhen grmiček, ki cveti zgodaj spomladi. Je ena prvih rastlin v letu, ki omogoča čebelam bogato pašo. Običajno prerašča večje površine. Je rastlina, ki jo uporabljamo tudi v hortikulturi za zasaditev gredic, ali pa kot lončnico za zgodnjepomladanski okras oken.

Spomladanska resa zraste v do 30 cm visok vednozelen in močno razvejan grmiček. Poganjki so navadno pokončni in lahko lomljivi. Listi so igličasti dolgi do 10 mm in široki do 1 mm. Imajo zašiljeno konico. Rastejo v vretencih po trije ali štirje skupaj. Spodnja stran ima belo črto. Cvetovi so rožnati, rdeči, izjemoma tudi beli. Združeni so v grozdasta socvetja. Iz cvetov izraščajo temni prašniki. Spomladanska resa cveti od februarja do julija, prej v nižinah, kasneje v hribih. Iz cvetov se razvijejo semenske glavice, ki vsebujejo drobna rjava semena.

Spomladanska resa
Cvetoča spomladanska resa.

Spomladanska resa je razširjena po vsej Sloveniji od nižin do alpskega pasu. Seže do 2300 m nadmorske višine. Ustrezajo ji apnenčasta in dolomitna tla na svetlih in toplih legah. Je pionirska vrsta in pogosto porašča revna tla. Dobro prenaša mraz, vendar lahko pozebe v mrzlih zimah brez snega.

Ima dobro razvit koreninski sistem, s katerim preprečuje erozijo na strmih terenih. Prekrije večje površine, zato lahko predstavlja težavo pri naravnem pomlajevanju gozdov. Ker dobro gori, povečuje požarno ogroženost.

Resa se uporablja v hortikulturi, predvsem v skalnjakih ali pa kot pokrovna rastlina. Znanih je več koto sto različnih sort, ki se med seboj razlikujejo po barvah cvetov. Razmnožujemo jih s podtaknjenci.

Risba: Illustrations of the British Flora (1924), BioLib

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem