Risi Lenka, Julija in Tris izpuščeni v pokljuške gozdove

29.04.2021

Risinja Lenka

Včeraj, 28. aprila so v okviru projekta LIFE Lynx na gorenjskem v naravo spustili še tri rise. Risoma Zoisu in Aidi, ki so ju spustili 26. aprila na Jelovici, so se na Pokljuki pridružili še Lenka, Julija in Tris. To je bil predvidoma zadnji letošnji izpusti risov v Sloveniji. Pet izpuščenih risov je obogatilo slovensko populacijo risov, ki sedaj obsega 25 risov.

Izpust risov je potekal sredi pokljuških gozdov. Vsi trije risi so preživeli nekaj tednov v prilagoditveni obori, ki je sredi poseke, ki je nastala zaradi sanacije napada lubadarjev. Namen bivanja v obori je, da se živali odpočijejo in okrepijo po stresu, ki ga predstavlja prevoz, obenem pa se tudi izkaže, ali so risi zdravi. Za rise so v tem času skrbeli lovci.

Obora za rise na Pokljuki

Vsi trije risi izvirajo iz območja Karpatov, od koder sicer preseljujejo rise v Slovenijo. Tris izvira iz Romunije (prihod Trisa na Pokljuko), Lenka in Julija pa iz Slovaške.

Po odprtju vseh treh vrat so imeli risi prosto pot na svobodo. Za odhod se je najprej odločila Lenka, ki jo je hitro ucvrla po gozdni vlaki skozi poseko proti gozdu.

Risinja Lenka

Risinja Lenka

Risinja Lenka

Druga je zbrala pogum za odhod Julija. Bila je nekoliko bolj previdna. Verjetno ni bila povsem prepričana, če je odhod varen, saj je bilo nasproti obore veliko opazovalcev, vanjo pa so bili usmerjeni številni objektivi fotoaparatov in kamer. Kot da bi vedela, da je glavna zvezda, se je najprej počasi sprehodila mimo vseh, ki so se skrivali za maskirno ograjo, nato pa je pospešila po vlaki proti gozdu. Ubrala je isto pot kot Lenka pred njo.

Risinja Julija

Risinja Julija

Risinja Julija

Odhod Trisa pa smo dolgo čakali. Kljub temu da je imel pot na svobodo prosto, se kar ni mogel odločiti za odhod. Od vseh treh je največ časa preživel v obori in kar ni je želel zapustiti. Dobre pol ure po odhodu Lenke, pa se je le odločil za odhod. Po najbližji možni poti je stekel v gozd.

Ris Tris

Ris Tris

Ris Tris

Z naselitvijo risov na Pokljuki se je končalo naseljevanje risov za letos. Predstavniki projekta LIFE Lynx upajo, da bo naselitev risov na območju Gorenjske vzpostavila povezavo z risi, ki živijo v Švicarskih Alpah.

Obora za rise
Notranjost obore za rise. Tu je dober mesec dni bival Tris.

Spraskan les obore za RIse
Julija si je zagotovo najbolj želela na svobodo. Takole je poškodovala les na vratih obore, ko je skušala pobegniti na prosto.