2023

Priprave na 18. dražbo lesa v Slovenj Gradcu

12.12.2023

Hlodi na dražbi

Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije pripravljajo 18. licitacijo vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu, ki bo potekala prihodnje leto. Dovoz hlodovine se bo začel 3. januarja.

Najbolj skrbni lastniki gozda za leto 2023

10.12.2023

Skupinska slika skrbnih lastnikov gozdov

Zavod za gozdove Slovenije je letos 6. decembra že 25. izbral najbolj skrbne lastnike gozdov. To so lastniki, ki izstopajo po svojem zglednem gospodarjenju z gozdom. Na slovesni podelitvi priznanj so govorci poudarili pomen nege mladega gozda za oblikovanje odpornih in trajnostnih gozdov ter dobrega sodelovanja lastnikov gozdov z javno gozdarsko službo.

Priročnik o krepitvi povezovanja lastnikov gozdov s podjetji iz gozdno-lesne verige

26.10.2023

Gozdarski inštitut Slovenije je skupaj s partnerji pripravil nov priročnik z naslovom Priročnik za krepitev poslovnega organiziranja zasebnih lastnikov gozdov z deležniki gozdno-lesne industrije. Namen priročnika je, da na preprost in razumljiv način predstavlja različne oblike poslovnega povezovanja zasebnih lastnikov gozdov in poslovnega sodelovanja zasebnih lastnikov gozdov z deležniki gozdno-lesne verige ter podaja smernice za prihodnji razvoj poslovnega organiziranja zasebnih lastnikov gozdov.

Pozorno pri nabiranju gob in drugih gozdnih sadežev

04.10.2023

Jesenski gozd s sončnimi žarki

V jesen smo že pošteno zakorakali in po gozdovih že rastejo gobe, kmalu pa bo zorel tudi kostanj. Čeprav je sprehajanje po gozdovih pri nas prosto dovoljeno (razen izjemoma, kot so npr. pragozdovi), pa pri nabiranju gozdnih sadežev obstajajo določene omejitve. Zato bo Gozdarska inšpekcija letošnjo jesen izvajala poostreni nadzor.

Zadnji vikend v septembru bo potekalo državno tekmovanje gozdnih delavcev

27.09.2023

V soboto 30. septembra 2023 se bodo v Kočevju na parkirišču pri Gostilni Tušek Jezero, pomerili najboljši slovenski gozdarji sekači na 14. državnem tekmovanju gozdnih delavcev Skupaj bo tekmovalo 54 gozdnih delavcev, kar je deset več kot lani. Najboljši tekmovalci se bodo uvrstili v reprezentanco, ki bo prihodnje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu gozdnih delavcev na Dunaju.

Rezultati državnega sekaškega tekmovanja 2023

12.09.2023

Sekaško tekmovanje

Zavod za gozdove Slovenije je na sejmu AGRA v Gornji Radgoni organiziral 23. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov. Tako kot lani, je bil tudi letos najhitrejši in najspretnejši Tadej Rupnik iz Območne enote Tolmin, ekipa Tolmina pa je slavila tudi v ekipni razvrstitvi.

Pages

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem