2019

Sprehod skozi gozd – december 2019

26.12.2019

Pogled na iglasti gozd

Letošnji december je izredno topel. Namesto da bi bili gozdovi, vsaj tisti nekoliko višje ležeči, odeti v bel zimski plašč, so videti bolj kot zgodaj spomladi. Le drevesa nimajo nabreklih popkov, ki komaj čakajo, da se odprejo, temveč so potopljena v globok zimski spanec. Namesto zmrznjenih tal nas bodo pričakale luže in blato, namesto škripanja snega pa šumenje odpadlega listja. Mraz nas ne bo ščipal v lica, grelo pa nas bo šibko decembrsko sonce.

Okrasna novoletna drevesca iz gozdov v letu 2019

13.12.2019

Vejica smreke z vodnimi kapljicami

Posekana gozdna drevesca iz slovenskih gozdov, namenjena za okras in praznovanje, morajo biti v letošnjem decembru med prevozom in med prodajo označena z nalepko svetlo modre barve, na kateri je letnica 2019. Pridobivanje okrasnih drevesc iz gozdnih površin usmerja Zavod za gozdove Slovenije na gozdu in naravi prijazen način, ki ne povzroča škode v gozdovih. Z nalepko morajo biti označena tudi gozdna drevesca, pridobljena iz nasadov okrasnih drevesc na kmetijskih površinah v Sloveniji.

Uspešna sanacija gozdov po ujmah zadnjih pet let

04.12.2019

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ocenjuje, da je sanacija slovenskih gozdov po številnih ujmah od februarja 2014, ko je naše gozdove prizadel katastrofalen žledolom, zelo uspešna. V zadnjih petih letih je bilo zaradi ujm posekanih 17,76 milijona kubičnih metrov drevja.

Priprave na 14. licitacijo vrednejšega lesa – 2020

27.11.2019

Hlodi na licitaciji vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu.

Začenjajo se priprave na 14. dražbo vrednejšega lesa. Dovoz hlodovine bo potekal od 3. do 18. januarja 2020, ogled za kupce bo od 25. januarja do 4. februarja. Dan odprtih vrat, ko si bo lahko vsa zainteresirana javnost ogledala ponujeno hlodovino in dosežene cene, pa bo 19. februarja.

Projekt za izboljšanje sobivanja človeka in volka v Alpah LIFE WolfAlps

26.11.2019

Volk

Maja 2018 se je zaključil projekt LIFE WolfAlps. Zaradi uspešnosti projekta se je Evropska komisija odločila, da bo s projektom v novi in širši obliki nadaljevala še naslednjih 5 let. Projekt z daljšim naslovom »Izvajanje usklajenih aktivnosti za izboljšanje sobivanja z volkovi na območju Alp« bo pomembno prispeval k novim spoznanjem na področju varstva biološke raznovrstnosti, hkrati pa bo imel z izvedenimi ukrepi na terenu tudi velik ekonomski vpliv na lokalnem nivoju.

ZGS podelil priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov za leto 2019

23.11.2019

Prejemniki priznanj

Zavod za gozdove Slovenije je minuli četrtek že enaindvajsetič podelil priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov. Prejemniki priznanj za skrbno delo z gozdom, po eden iz vsake območne enote, izkazujejo vrednote dobrega gospodarjenja z gozdom: tesno življenjsko povezanost z gozdom, strokovno izvedbo del v gozdu, spoštovanje večnamenske vloge gozdov, prizadevanje za varno delo v gozdu, skrb za ustrezno varovalno opremo in nenehno lastno usposabljanje na področju gozdarstva.

Gozdarski sektor naj bo bolj proaktiven na ravni EU

04.11.2019

EU zastava

Odhajajoči podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen je pozval celotni gozdarski sektor, da se začne bolj aktivno ukvarjati s promocijo in lobiranjem za svoje interese na ravni Evropske unije. Evropska komisija in Evropski parlament imata premalo strokovnega znanja o gozdovih in gozdarstvu in zato težko ščitita interese evropskega gozdarstva.

Nominacija za biosferni rezervat Mura – Drava – Donava

20.10.2019

Gozd ob reki

Reke Mura, Drava in Donava tečejo skozi pet držav in tvorijo zeleni pas dolg 700 kilometrov. Obenem povezujejo več kot 930.000 hektarjev edinstvenega območja z razkošno naravno in kulturno dediščino, ki obsega tudi številne poplavne gozdove. Avstrija, Slovenija, Madžarska, Hrvaška in Srbija so na UNESCO podale nominacijo za ustanovitev pet-državnega biosfernega rezervata Mura – Drava – Donava. O nominaciji bo UNESCO predvidoma odločil junija 2020.

Austrofoma 2019

26.09.2019

Austrofoma

Osmega oktobra se bo začel največji gozdarski sejem v naši okolici Austrofoma, ki se zgodi vsaka štiri leta. Na Austrofomi si bo mogoče ogledati številne sodobne stroje za delo v gozdu v njihovem delovnem okolju, razstavljeno pa bo tudi drugo orodje in pripomočki za delo v gozdu.

Pages

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem