2018

Logosol

Priporočila za regulacijo aktivnosti opazovanja medvedov

Medved13. avgust 2018 - Ekipa projekta Life DinAlp Bear je pripravila predlog pravil za reguliranje tržnih aktivnosti opazovanja medvedov. Predlog pravil so pripravili na osnovi pogovora na temo pomena medvedov za turizem, na katerega so bili vabljeni politični odločevalci, predstavniki lovskih družin, lokalne turistične organizacije in agencije, ki tržijo produkte, povezane z medvedi. Namen predloga je preprečiti negativne vplive na medvede, pri tem pa ohraniti ekonomske koristi za lokalne skupnosti.

56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra 2018

Sejem Agra 2018Od 25. do 30. avgusta 2018 bo v Gornji Radgoni potekal 56. kmetijsko-živilski sejem Agra, ki ima del razstavnega programa posvečenega tudi gozdarstvu. Na 71.300 m2 razstavnih površin bo vrhunske izdelke s področja kmetijske tehnike, pridelave in predelave ter prehrane predstavilo več kot 1.840 razstavljavcev iz 34 držav. Sejemsko dogajanje bo živahno z aktualnimi strokovnimi posveti, poslovnimi, stanovskimi in družabnimi srečanji ter tržnicami, pokušnjami, tekmovanji in zabavnimi dogodki.

Nacionalna gozdna inventura 2018

10. julij 2018 - GozdZavod za gozdove Slovenije in Gozdarski inštitut Slovenije bosta letos že četrtič izvajala nacionalno gozdno inventuro. Z nacionalno gozdno inventuro se zbira podatke rastiščih, gozdnih sestojih in dendrometrijskih znakih živega in mrtvega drevja.

Številna drevesa imajo slab spanec

Drevo ponočiDrevesa, kot tudi druge rastline, ponoči spijo, čeprav njihov spanec ni povsem primerljiv s spanjem živali in ljudi. Ko sonce zaide, se ustavi fotosinteza in drevesa začnejo mirovati. Spremenijo se nekateri procesi in drevo se začne pripravljati na nov dan s prerazporeditvijo sladkorjev tako, da so razmere za fotosintezo in proizvodnjo biomase ob začetku novega dneva optimalne. Do sedaj so znanstveniki domnevali, da rastline sledijo 24 urnemu dnevnemu ritmu, raziskava danskih in madžarskih znanstvenikov, pa je pokazala, da ni vedno tako.

Mednarodni dan risov

Ris11. junij 2018 - Letos mineva 45 let od naselitve risov v severne Dinaride. V okviru projekta LIFE Lynx so izdelali dokumentarni film »Risova pot«, kot poklon peščici lovcev in gozdarjev, ki so s svojim entuziazmom omogočili, da ris še vedno živi v naših gozdovih. S premiero dokumentarnega filma »Risova pot« obeležujemo 11. junij kot mednarodni dan risov, ki ga letos praznujemo prvič.

Lepota lesa v unikatnih izdelkih - razstava

Razstava unikatinh izdelkov Radovana Weissa29. maj 2018 - Les je naravni material, ki ima svoj čar in lepoto. V letih življenja drevesa, se skrito za lubjem oblikujejo različni vzorci in barvni odtenki, ki so odvisni od drevesne vrste, rastnih pogojev, morebitnega napada gliv ali žuželk, poškodb in drugih dejavnikov.

Teden gozdov 2018: Gozd je kultura

Logo teden gozdov 2018 - gozd je kultura26. maj 2018 - Od 28. maja do 3. junija bo potekal Teden gozdov, ki ima letos slogan »Gozd je kultura.« Gozdarstvo se s tem pridružuje obeleževanju evropskega leta kulturne dediščine 2018. Dediščina gospodarjenja z gozdom kot največjim slovenskim naravnim bogastvom je kulturna vrednota, ki je rezultat načrtnega in skrbnega dela predhodnih in današnjih generacij.

Vrata je odprla 10. razstava Čar lesa

Čar lesa - dest let14. maj 2018 – Čar lesa je razstava, ki že deseto leto zapored poudarja lepote in praktičnost lesa. Na razstavi vsako leto slovenski izdelovalci lesenih izdelkov razstavijo najlepše in najdragocenejše izdelke, obiskovalci pa lahko spoznavajo, kaj vse je mogoče izdelati iz lesa.

Pages

 

Intergozd - vaš drzužabnik v gozdu