Husqvarna 560XP Mark II

Finci razvijajo UI, ki bo pomagala načrtovati poti za stroje

09.09.2024

Strojna sečnja lahko na gozdnih tleh pusti velike poškodbe. Premikanje težkih strojev po vlakah ali izven vlak, lahko močno poškoduje gozdna tla. Da bi strojnikom olajšali delo, na Univerzi Helsinki razvijajo umetno inteligenco, ki bo strojnikom svetovala, kako izbrati poti za premikanje strojev, da bodo poškodbe tal čim manjše.

Premiki strojev za sečnjo in spravilo morajo biti zelo dobro načrtovani, da so poškodbe gozda čim manjše in da je stroj učinkovitejši. Predvsem na mehkih oz. mokrih tleh, ki jih je na Finskem veliko, se učinkovitost strojev zmanjša, saj je premikanje po blatu močno oteženo in upočasnjeno, poškodbe tal zaradi nastanka kolesnic pa velike. To pa povečuje možnost za širjenje bolezni drevja. Finska zakonodaja tudi določa, da lahko harvester na poti do sečišča samo na petini poti ustvari kolesnice globlje od 10 cm, na šotnih tleh pa globlje od 20 cm. Zaradi tega je zelo pomembno, da se poti za dostop do sečišča ustrezno načrtujejo vnaprej, kar bo veliko lažje z uporabo umetne inteligence.

Harvester parkiran ob vlaki

Umetna inteligenca lahko na osnovi podatkov o gozdnih tleh in podatkov, pridobljenih iz strojev, predvidi kakšne bodo poškodbe na posameznih odsekih. To pa omogoča izbor najboljših poti, kjer bodo poškodbe najmanjše, prav tako pa znižuje porabo goriva in obrabo strojev, saj omogoča izbiro najbolj racionalnih poti.

Vir: Forest.fi, 23.8.2024