Oglas odgovorna raba gozdov

Lubadar napada smreke tudi v mestih

16.07.2024

Veja smreke s kapljicami

Visoke temperature in sušno vreme omogočajo hitro širjenje podlubnikov. Ti ne napadajo le smrek v gozdovih, temveč tudi smreke v mestih in drugem urbanem okolju. Takšne smreke je treba čim prej posekati, saj ne bodo preživele. Poleg tega, da omogočajo širjenje podlubnikov, pa postanejo nevarne, ko se posušijo.

Podlubniki predstavljajo resno grožnjo za zdravje iglastih gozdov in posameznega drevesa, saj lahko hitro uniči iglavce in povzroči znatno gospodarsko škodo. Nepravočasen sanitarni posek in izvedba zatiralnih del omogoča širjenje podlubnikov, kar ima za posledico namnožitev podlubnikov. Že nekaj odraslih hroščev osmerozobega smrekovega lubadarja (Ips typhographus) ali šesterozobega smrekovega lubadarja (Pityogenes chalcographus), dodobra oslabi drevo in povzroči njegovo odmrtje. Odrasli hrošči smrekovih podlubnikov so ob ugodnih vremenskih razmerah sposobni preleteti tudi nekaj kilometrske razdalje in se zavrtati v zdrava drevesa iglavcev ter tako povzročati alocirano škodo večjega obsega, lahko tudi v bližnjem gozdu. Podlubniki s svojim načinom življenja povzročijo odmrtje drevesa, ki se posledično posuši, postane lomljivo, krhko in statično nestabilno ter tako neposredno ogroža življenje ljudi ter ogroža njihovo premoženje, še posebej ko na drevo in njegove dele delujejo zunanje sile, kot so veter, sneg in žled.

Inšpekcija za gozdarstvo poziva lastnike dreves navadne smreke v urbanem okolju, da redno opazujejo svoja drevesa in v primeru kateregakoli znaka napada podlubnikov na smreki smreko takoj posekajo in izvedejo zatiralne ukrepe (deblo olupijo, veje zmeljejo ali zažgejo) da se prepreči širjenje podlubnikov. Pomembno je, če je smreka še živa, da se deblo res takoj olupi, saj se lahko v razžaganih polenih ličinke še vedno lahko razvijajo naprej. Ker je podiranje dreves v urbanem okolju zelo zahtevno, je to opravilo smiselno prepustiti usposobljenim profesionalcem.

Kako prepoznati napad lubadarjev na navadno smreko:

  • sprememba barve iglic in njihovo množično odpadanje (porjavenje),
  • drobne okrogle luknjice na lubju,
  • črvina na lubju in koreninskem vratu in pritalnem rastju okoli debla napadenega drevesa,
  • pojav cedenja smole po deblu,
  • odpadanje lubja, na katerem so vidni rovi podlubnikov,
  • drevo se posuši.

Nadzor v urbanem okolju izvajajo gozdarski inšpektorji in inšpektorice inšpekcije za gozdarstvo. Lastnikom, pri katerih bo ugotovljeno, da imajo na svoji posesti s podlubniki napadena drevesa iglavcev, bo v inšpekcijskem postopku izdana odločba za posek napadenih dreves.

Kontaktni podatki za prijavo suma okužbe in ostale informacije: Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, Dunajska cesta 58, 1000 Ljubljana, telefon 01 434 57 00, e-pošta: irskglr.mkgp@gov.si.