Spodbujanje trajnostnega upravljanja z gozdovi

02.09.2024

Logotip BV

(Oglasno besedilo) PEFC (Program za potrjevanje gozdnih certifikacijskih shem) je mednarodna, neprofitna organizacija, ki spodbuja trajnostno upravljanje z gozdovi. Certifikacija PEFC zagotavlja, da gozdni proizvodi izhajajo iz trajnostno upravljanih gozdov, kjer se upoštevajo okoljski, družbeni in etični standardi. PEFC podpira nacionalne sheme certificiranja gozdov, prilagojene lokalnim pogojem, pri čemer je certificiranih več kot 230 milijonov hektarjev gozdov v 30 državah. V Sloveniji za nacionalno certifikacijsko organizacijo skrbi Zavod za certifikacijo gozdov.

Vrste PEFC certifikacije

  1. Certifikacija PEFC FM (Forest Management): Namenjena organizacijam, ki upravljajo svoje gozdne vire in želijo dokazati, da to počnejo na trajnosten način. Za prodajo PEFC certificiranega lesa morajo pridobiti tudi certifikat PEFC CoC.
  2. Skrbniška veriga PEFC CoC (Chain of Custody): Namenjena podjetjem, ki v svojih proizvodnih ali trgovskih procesih uporabljajo PEFC certificirane materiale in želijo svoje proizvode prodajati kot PEFC certificirane. Ta certifikacija zagotavlja sledljivost izvora lesa in omogoča uporabo blagovne znamke PEFC.

Pogled v spomladanske krošnje

Prednosti PEFC certifikacije

  • Skladnost z zelenim javnim naročanjem: Certificirani proizvodi ustrezajo pogojem za sodelovanje na razpisih, skladno z Uredbo o zelenem javnem naročanju.
  • Javna dostopnost: Certificirana podjetja so objavljena na javno dostopnem iskalniku PEFC, kar povečuje prepoznavnost in zaupanje.
  • Nadzor nad viri: Sistem sledljivosti omogoča boljši nadzor nad upravljanjem materialnih virov.
  • Dostop do novih trgov: Podjetja pridobijo dostop do novih trgov in prispevajo k zaščiti svetovnih gozdov.
  • Zaupanje strank: Certificirani proizvodi vzbujajo večje zaupanje med potrošniki.
  • Ustreznost zahtev EUTR: Imetniki certifikata PEFC lažje izpolnijo zahteve Uredbe EU o lesu (EUTR).

Hlodi

Zakaj izbrati Bureau Veritas?

Bureau Veritas je vodilna mednarodna organizacija s tradicijo, ki nudi storitve certificiranja po shemah FSC in PEFC. V Sloveniji in širše v regiji izvajajo certificiranje že od leta 2008, pri čemer imajo največje število podeljenih certifikatov. Z izkušenimi presojevalci v Sloveniji, na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini zagotavljajo visoko raven storitev.

Certifikacija PEFC ni le znak trajnostnega poslovanja, temveč tudi pomembna konkurenčna prednost za podjetja, ki želijo delovati v skladu z najvišjimi okoljskimi in etičnimi standardi ter s tem pridobiti zaupanje svojih strank in partnerjev.