Husqvarna 560XP Mark II

Javor rebraš

10.04.2012

Med najbolj cenjenimi vrstami lesa na trgu pri nas in tudi v svetu, je zagotovo posebna oblika lesa javorja, ki mu rečemo rebraš. Prvovrstni hlodi javorja rebraša dosegajo na trgu zelo visoke cene, na dražbah lesa pa podirajo rekorde. Tako je januarja 2012 na dražbi lesa v Slovenj Gradcu hlod javorja rebraša dosegel ceno 9.700 €/m3.

Ime rebraš pride iz posebne oblike rasti. Les ima kratka valovita vlakna, ki dajejo poseben videz. Pojavlja se pri vseh vrstah javorja, najpogostejši pa je pri gorskem javorju. Pojavlja se redko, zato je treba biti na takšna drevesa še posebej pozoren. Dokler rastejo v gozdu jih je zelo težko prepoznati. Javor rebraš zanesljivo prepoznamo šele, ko je posekan, če drevesa ne želimo poškodovati. S hloda odstranimo lubje. Les, ki ga vidimo, je zgrbančen.

Javor rebraš - videz hloda
Hlode javorja rebraša spoznamo po značilni zgrbančenosti lesa pod lubjem.

Gordki javor hlod

Les javorja rebraša je zelo zaželen v proizvodni glasbil. Iz njega izdelujejo različna glasbila, najpogosteje pa ga uporabljajo za izdelavo kitar. Uporablja se tudi za furnir za pohištvo.

Če smo v gozdu posekali drevesa gorskega javorja, je smiselno hlode pred prodajo temeljito pregledati. Če med njimi najdemo hlode z rebrasto strukturo, jih lahko prodamo po precej višji ceni. Tako lahko pri odkupu na gozdni cesti dosežemo tudi nekaj sto evrov višjo ceno, kot če bi jih prodali, kot furnirske hlode. Seveda pa je visoke cene mogoče iztržiti le za res najkakovostnejše kose.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem