Kostanj v prehrani

14.10.2012

Pečen kostanjJesen je čas, ko nam gozdovi bolj ali manj bogato postrežejo s kostanjem. Običajno oktobra se nabiralci kostanja zapodijo v gozdove, kjer iščejo kostanjeva drevesa. Pod njimi nabiraj kostanjeve plodove, ki so odlični za pripravo jedi. Kostanj je v preteklosti imel mnogo večji pomen v prehrani, kot ga ima danes. Danes predstavlja predvsem jesensko popestritev jedilnika.

Energijska vrednost kostanjevih plodov znaša okoli 820 kJ (200 kcal) na 100 gramov olupljenih plodov. V 100 gramih plodov je okoli 44 gramov ogljikovih hidratov (od tega 11 gramov sladkorja), 1,3 grama maščob in 1,6 grama beljakovin. Drugo predstavlja večinoma voda. Kostanj ne vsebuje holesterola in glutena. Bogat je z nekaterimi vitamini: C, B1, B3, B6 in B9.

Priprava kostanja

Kostanj lahko jemo surov. Pred zaužitjem mu odstranimo zunanjo trdo lupino in mehko notranjo, ki se trdno prijema jedra. Pri tem si pomagamo z nožem. Surov kostanj ima značilen oster okus, ki ne bo všeč vsakemu.

V Sloveniji kostanj najpogosteje pečemo. Pečen kostanj lahko kupimo v mestih pri prodajalcih, ki jih običajno pečejo v okroglih pečeh ob značilnih uticah. Doma ga lahko pečemo v žerjavici ali pa v posebni ponvi. V obeh primerih moramo paziti, da ga ne pečemo predolgo, saj bo pooglenel in ne bo primeren za zaužitje. Preden ga začnemo peči, mu moramo prerezati zunanjo lupino (vzdolžno ali križno), sicer obstaja nevarnost, da bo zaradi pare, ki nastane pri segrevanju, kostanj razgnalo. Pri peki v žerjavici je to lahko še posebej nevarno. Kostanj pečemo približno 20 minut in ga v posodi večkrat premešamo. Ko je pečen, ga za 5 do 10 minut zavijemo v časopisni papir, preden ga postrežemo. Postrežemo še vročega.

Druga možnost je, da kostanj skuhamo. V posodo natočimo vodo in vanjo stresemo kostanj. Po želji lahko vodo solimo ali sladkamo. Kostanj kuhamo približno 40 minut, preden ga postrežemo. Kostanj lupimo še vroč.

Peka ali kuhanje kostanja je lahko zanimiv obred, pri katerem se lahko zbere družina ali prijatelji. Lupljenje pečenega ali kuhanega kostanja je čas za druženje in klepet, ki ga popestrimo z moštom, vinom ali toplim mlekom.

Kostanj lahko v prehrani uporabimo tudi na druge načine. Lahko ga posušimo in nato zmeljemo v kostanjevo moko. Iz nje lahko spečemo kolače, torte, palačinke, omake, juhe itd. Kot kostanjev pire ga uporabljamo v številnih sladicah in drugih jedeh.

Kuharski recepti s kostanjem

Nekaj zanimivih receptov za jedi iz kostanja:

Preberite še:

Fotografija: nuchylee / FreeDigitalPhotos.net

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem