Oglas odgovorna raba gozdov

Sprehod skozi gozd – marec 2021

18.03.2021

Gozd v snegu

Črnivec je prelaz med Gorenjsko in Štajersko med Kamnikom in Gornjim Gradom. Je na 902 m nadmorske višine. V povezavi z gozdom je postal poznan leta 2008, ko je na njegovem območju prišlo do vetroloma, ki je na obsežnem območju podrl vsa drevesa in spremenil videz krajine. Izvedena je bila sanacija vetroloma s sadnjo in danes je na tem območju mlad gozd.

Gozd v snegu

Gozdna cesta v snegu

V dolini je deževalo na prelazu in višje je padal sneg. Približno 15 cm snega je prekrilo gozdne ceste, smreke, bukve, borovnice in drugo rastje. Na tej nadmorski višini je drevje še vedno v zimskem spanju. Kljub snežni odeji pa se rastje že pripravlja na pomlad.

Gozdno podrastje v snegu

Mlade smreke v snegu

Ker gre za obsežne površine mladega gozda, ki ga večinoma sestavlja smreka in bukev, so se pri hoji po pobočju odpirali lepi razgledi na okoliške hribe, ki so bili delno zaviti v meglo. Lepo se tudi vidi, kje se gozd hitreje obnavlja, kje pa počasneje.

Pogled na prelaz Črnivec v snegu

Nad Črnivcem

Snežinke v zraku dušijo zvok. Zato v gozdu v času sneženja vlada tišina, ki jo zmoti le sneg, ki se vsiplje z vej. Ker visokih dreves ni bilo, je v zraku vladala tišina, ki jo je vsake toliko časa prekinil šum vetra, ki je pribrzel s severovzhoda in se poigral s snežinkami.

Drevo v snegu

Mlada drevesa v snegu

Vetrolomi, snegolomi in druge ujme so normalni pojav v naravi in skrbijo za pestrost gozdov. Čeprav se povzroči velika gospodarska škoda, pa gre z vidika gozda za naravni proces. Na Črnivcu je bil gozd uničen. Počasi raste nov gozd. A preden bo postal podoben prejšnjemu, so dobile možnost rastline, ki sicer ne uspevajo v starem razvitem gozdu, ker do tal ne pride dovolj svetlobe.

Gozd v snegu

Gozdna cesta v snegu

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem