Oglas odgovorna raba gozdov

Pri gašenju katastrofalnega požara na Krasu sodelujejo tudi gozdarji in gozdni delavci

23.07.2022

Delo na gozdni preseki

Katastrofalni gozdni požar, ki je zajel Kras, se še vedno nadaljuje in se intenzivno širi z močnim vetrom, ter uničuje gozdove in travinje na Krasu, kar povzroča ne le veliko gospodarsko škodo, temveč tudi izjemno ekološko škodo, saj se bodo požarišča dolgo obnavljala. Pri gašenju in preprečevanju širjenja požara sodelujejo tudi gozdarji ZGS in gozdni delavci zasebnih podjetij in državnega podjetja.

Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Sežana, izvaja pomoč pri koordinaciji gasilskih, vojaških, policijskih in drugih enot. Osrednja naloga pa postaja koordinacija gozdnih delavcev. Pri širjenju in osnovanju novih intervencijskih oz. protipožarnih prometnic sodeluje več kot 130 gozdnih delavcev, zasebnikov in iz podjetja Slovenski državni gozdovi (SiDG). Gre za izjemno težko delo, saj se kljub visokim temperaturam fizično najzahtevnejša dela izvajajo čez cel dan. Gozdni delavci, tako kot gasilci in drugi, ki sodelujejo, kažejo izjemno požrtvovalnost. Na terenu sta 2 sečna stroja (harvesterja), pri čiščenju prometnic pa sodeluje težka gradbena mehanizacija, ki ureja in čisti protipožarne prometnice (zasebniki in Slovenska vojska).

Pomoč gozdarjev pri gašenju požara na Krasu

Protipožarne prometnice (ceste, vlake) in preseke, če so pravilno izdelane in vzdrževane, lahko učinkovito zaustavijo širjenje požara, če veter ni premočan, gasilcem pa omogočajo hitrejši dostop do požara in lažje gibanje po območju požara. Čiščenje presek in gradnja novih v času požara je eden izmed pomembnih ukrepov za gašenje.

Čiščenje gozdne preseke

Zadnji večji požar (2. največji požar vseh časov) na tem območju se je zgodil leta 2003, ko je bilo izjemno sušno in vroče leto. Sanacija po požaru je trajala več let, gozdovi na tem območju pa bodo za povrnitev v prejšnje oz. primerljivo stanje potrebovali več desetletij, morda celo stoletje. Poleg gospodarske škode požar povzroča izjemno škodo za biotsko raznovrstnost, med njimi tudi gozdne živali – večje iščejo zavetje izven območja požara, številne pa požara žal ne bodo preživele.

Skupina gozdnih delavcev, ki pomaga pri gašenju požara na Krasu 2022

Pri gašenju gasilci izrabijo, poškodujejo in uničijo veliko opreme. Gasilska zveza Slovenije zbira denarna sredstva za gašenje in uničeno opremo v požaru na Krasu, ki jo bo treba nadomestiti. Če bi želeli pomagati, lahko darujete 5 €, tako da pošljete SMS-sporočilo z besedo GASILEC5 na telefonsko številko 1919. Če bi želeli darovati drugačen znesek, pa lahko to storite z nakazilom na:

TRR: SI56 0400 1004 6481 225
Sklic: SI00 24516
Koda namena: požar Kras julij 2022

Gasilska zveza Slovenije sporoča, da bodo sredstva namenjena zgolj za potrebe gašenja in za nadomestitev uničene opreme pri gašenju požarov na Krasu.

Dopolnitev 23.7.2022 17:20: Zavod za gozdove Slovenije vabi vse usposobljene in primerno opremljene delavce k delu jutri, 24. 7. 2022, ko bo zbor prostovoljcev potekal ob 7.00 pri osnovni šoli v Komnu. Danes je sodelovalo preko 300 prostovoljcev. Pridejo naj res usposobljeni gozdni delavci. Drugi bodo lahko pomagali, ko bo treba pogozdovati pogorele površine.

Dopolnitev 23.7.2022 18:50: Zavod za gozdove Slovenije je sporočil, da bo bo v nedeljo, 24. 7. 2022, lahko sprejel največ 300 prostovoljcev. V primeru, da bo prostovoljcev več, jih bodo morali žal zavrniti, saj razmere na terenu in logistika ne dopuščajo večjega števila gozdnih delavcev. Prostovoljci se morajo zavedati, da dela potekajo na lastno odgovornost z lastno opremo. Prednost bodo imele izkušene ekipe. Prostovoljci morajo za delo imeti ustrezne kvalifikacije in osebno varovalno opremo. Zbor prostovoljcev bo ob 7.00 pri osnovni šoli v Komnu.

Fotografije: Zavod za gozdove Slovenije