Oglas odgovorna raba gozdov

Na Krasu poteka pogozdovanje pogorelih gozdov

25.11.2022

Center obnove pogorelega krasa danes in jutri organizira obnovo pogorelih gozdov. 25. novembra pogozdujejo podjetja in organizacije, v soboto, 26. novembra, pa je organizirana akcija pogozdovanja za prostovoljce, ki so se pravočasno prijavili.

Po požaru na goriškem Krasu, največjem v zgodovini Slovenije, so tri občine združile moči in vzpostavile skupni Center obnove pogorelega Krasa, ki v sodelovanju s strokovnimi instiutucijami in lokalno skupnostjo koordinira aktivnosti za ponovni zagon življenja in hudo prizadetega turizma. Številna podjetja in posamezniki se zavedajo škode, ki smo jo kot skupnost utrpeli v požaru, saj Kras predstavlja biotsko enega najbogatejših območij Slovenije z evropsko zaščito Nature 2000. Poleg tega pa so gozdovi pljuča planeta in ključni za blaženje negativnih posledic podnebnih sprememb. Do konca leta 2022 naj bi posadili 18.000 sadik dreves.

Glavna projekta, ki se financirata iz zbranih donacij, bosta poleg sajenja sadik gozdnega drevja tudi vzpostavitev drevesnice za vzgojo avtohtonih sadik listavcev in učna pot Zeleno srce Krasa, ki bo povezala vse tri občine. Ob poti Zelenega srca Krasa bodo zrasli hrasti, breki, skorši, javorji, gabri, bukve, lipe, pa tudi druga plodovita in medovita drevesa, ki tvorijo prijazen habitat za divje živali, za čebele in druge opraševalce, opremljena bo s postanki in izobraževalnimi vsebinami, pa tudi z odtisi srčnosti ljudi, ki so jo pomagali vzpostaviti. Dolgoročni trajnostni projekt bo služil tudi v raziskovalne namene na mednarodni ravni, predvsem za proučevanje vpliva podnebnih sprememb na vzgojo sadik in obnovo gozdov, poškodovanih po gozdnih požarih. Pot Zeleno srce Krasa bo nosila trajno sporočilo o povezovanju ljudi, ki so se zavezali k skupni obnovi največjega pogorišča v zgodovini Slovenije.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem