Uniforest

Naslov državnega prvaka je bil na 13. državnem tekmovanju gozdnih delavcev obranjen

09.10.2022

Tekmovalci na tekmovanju gozdnih delavcec 2022

Na 13. Državnem tekmovanju gozdnih delavcev Slovenije, ki ga je 30. septembra in 1. oktobra 2022 v Kočevju organiziralo podjetje Slovenski državni gozdovi (SiDG), se je najbolje odrezal Janez Meden in s tem obranil naslov državnega prvaka. Uvrstil se je pred Blaža Jurjavčiča in Žigo Šviglja.

Med ekipami je bila najboljša ekipa Husqvarne, drugo mesto je zasedla ekipa Stihl Team Slovenija 1, tretje pa ekipa SiDG 1. V kategoriji U24 (tekmovalci, ki so polnoletni, a mlajši od 24) je prvo mesto v skupni razvrstitvi osvojil Blaž Jurjavčič, za njim sta se uvrstila Aljaž Bajc in Žiga Kolar.

Zmagovlaci 13. tekmovanja gozdnih delavcev
Najboljši trije posamezniki po skupni razvrstitvi: na sredini državni prvak Janez Meden, levo Blaž Jurjavčič, desno Žiga Švigelj

 najboljše tri ekipe (na sredini Husqvarna, levo Stihl Team Slovenija 1, desno SiDG 1
Najboljše tri ekipe: na sredini Husqvarna, levo Stihl Team Slovenija 1, desno SiDG 1

V kleščenju, ki velja za najbolj atraktivno disciplino na sekaških tekmovanjih, je največ točk zbral Janez Meden. Medaljo za 1. mesto v disciplini zasek in podžagovanje je dobil Stanko Bartolj, v preciznem rezu je bil najboljši Janez Urbančič, v kombiniranem rezu Šimen Drašler Maksimiljan Rožanc, najhitrejši pri menjavi verige in obračanju letve pa je bil prav tako Stanko Bartolj. »Konkurenca je vsako leto večja. Lahko rečem, da je bilo težje obraniti naslov državnega prvaka kot ga osvojiti. Pritisk je bil sedaj mnogo večji kot leta 2019,« je zmago komentiral Janez Meden, sicer učitelj na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna, kjer je tudi sodeloval pri pripravah ekipe dijakov te šole za sodelovanje na državnem tekmovanju.

Tekmovanje v kleščenju 2022
Disciplina kleščenje debel

Pokale in nagrade so dobili tako najboljše ekipe kot posamezniki. Najboljši je tisti tekmovalec, ki je zbral največ točk. Za ekipno zmago se šteje vsota točk vseh treh tekmovalcev v ekipi. Tekmovalci so točke dobili za dosežen čas, za doseženo natančnost in kakovost opravljene preizkušnje. Za kršitev varnosti, pravil in za napake pri delu so dobili kazenske točke.

Tekmovanje v podžagovanju
Disciplina zasek in podžagovanje

Tekmovanja najboljših gozdarjev, ki ga je drugič zapored organizirala družba Slovenski državni gozdovi  d.o.o. (SiDG), potekalo pa je pod pokroviteljstvom ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko, se je skupaj udeležilo 45  tekmovalcev. Tekmovalnih ekip, v katerih sodelujejo po trije tekmovalci, je bilo sedem, posameznikov pa šest. Tekmovali sta tudi dijaški ekipi Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna in Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor. Izven konkurence so nastopile še vabljene ekipe iz tujine, in sicer iz Italije, Hrvaške in Srbije.

Fotografije: SiDG

 

Bureau Veritas - Gradimo svet zaupanja - certificiranje konstrukcijskega lesa