Oglas odgovorna raba gozdov

Rezultati 22. sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov – 2022

28.08.2022

Tekmovanje sekačev 2022

Na jubilejnem 60. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni je 21. avgusta potekalo 22. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov za memorial Janka Mazeja, ki ga s partnerji organizira Zavod za gozdove Slovenije. Na tekmovanju je sodelovalo 14 ekip in 41 tekmovalcev iz vse Slovenije.

Tekmovanja se je udeležilo 14 ekip in skupno 41 tekmovalcev iz vse Slovenije v treh kategorijah: posamezno, mladi lastniki gozdov in ekipno. Tekmovali so v šestih disciplinah: menjava verige in obračanje letve, precizni rez, kombinirani rez, izdelava zaseka in podžagovanje, kleščenje in podiranje droga na balon.

Celotni rezultati tekmovanja so pod člankom. Prva tri mesta po posameznih kategorijah pa so dosegli:

Ekipno
1. mesto: Območna enota Tolmin
2. mesto: Območna enota Nazarje
3. mesto: Območna enota Sežana

Mladi lastniki gozdov
1. mesto: Tadej Rupnik, OE Tolmin
2. mesto: Matija Brožič, OE Sežana
3. mesto: Klemen Mazej, OE Nazarje

Posamezno
1. mesto: Tadej Rupnik, OE Tolmin
2. mesto: Matija Brožič, OE Sežana
3. mesto: Klemen Mazej, OE Nazarje

Izročanje nagrad na gozdarskem tekmovanju

Trije zmagovalci na gozdarskem tekmovanju

Skupinska slika zmagovalcev tekmovanja sekačev 2022

Udeleženci tekmovanja so prejeli praktične nagrade, ki so jih prijazno prispevali številni pokrovitelji.

Pred tekmovanjem in na podelitvi nagrad so udeležence nagovorili: ga. Irena Šinko, ministrica, in dr. Darij Krajčič, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Marjan Hren, predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije in Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Zbrane je nagovoril tudi mag. Janez Logar, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za gozdove Slovenije: »Nesreče pri delu v gozdu so tragedija za posameznika, njegovo družino in lokalno skupnost. V letu 2022 žal ponovno beležimo porast nezgod pri delu v gozdu, saj se je v prvi polovici leta smrtno ponesrečilo že 11 lastnikov gozdov,« je poudaril v nagovoru ter lastnike gozdov pozval, naj bo pri izvedbi gozdarskih del varnost vedno na prvem mestu.

Sekaško tekmovanje, menjava verige

Sekaško tekmovanje, precizni rez

Sekaško tekmovanje kombinirani rez

Sekaško tekmovanje, sodnilka pri delu

Sekaško tekmovanje, ocenjevanje sodnikoiv

Sekaško tekmovanje - kleščenje

Sekaško tekmovanje - podiranje

Sekaško tekmovanje

Zavod za gozdove Slovenije s partnerji tradicionalno organizira državno sekaško tekmovanje, ki je namenjeno lastnikom gozdov. Namen tekmovanja je popularizirati varno in zdravo delo v gozdu ter predstaviti sodobne naprave in opremo, ki je poleg znanja pogoj za varno, zdravo in učinkovito delo v gozdu. Letos je tekmovanje potekalo v spomin tragično preminulemu Janku Mazeju, ki je skozi svoje sodelovanje na tekmovanjih pustil neizbrisen pečat.

Fotografije: ZGS in Pomurski sejem.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem