Akcija ob nakupu motornih žag

Sprehod skozi gozd – oktober 2022

01.11.2022

Gozd v megli

Topla in suha jesen pomeni, da se bodo gozdovi počasi odeli v pisane jesenske barve. In tako se je zgodilo letošnjega oktobra. Drevesa so bila zelene, rumene in rdečkaste barve, ki so najlepše prišle do izraza po dežju. Dež, ki zmoči liste, naredi barve bolj izrazite. Sprehod skozi tak gozd, kjer se odpadajoči listi počasi spuščajo proti tlom, je pomirjujoč.

Ste se kdaj vprašali, zakaj jeseni listje spremeni barvo? Odgovor je enostaven: ker se klorofil, ki je zelen, razgradi, v listih pa so tudi druga barvila. Več o vzrokih za spreminjanje barv listja jeseni in zakaj listi jeseni pravzaprav odpadejo, si lahko preberete v članku Zakaj jeseni listje spremeni barvo?

Gozd z meglicami

Gozd v megli

Oblaki nad gozdom

Pogled na gozd v dežju

Bodeča neža med ostanki vej

Koča v gozdu

Sprehod po jesenskem gozdu me vedno sprosti. Misli se ustavijo, možgane pa preplavijo čudovite barve in spokojno vzdušje, ki se naseli v brezvetrnem dnevu v jesenske gozdove. Drevesa se pripravljajo na zimski počitek in se počasi zazibljejo v spanec. Listi pa padejo na tla, kjer se v suhem in vetrovnem vremenu lahko vrtinčijo, a počasi se bodo razgradili in zagotovili hranilne snovi živalim, nato pa tudi rastlinam. In krog je sklenjen.

Gozdna cesta prekrita z listjem

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem