Husqvarna 560XP Mark II

Dan zemlje 2023: z gozdnimi učnimi potmi vlagamo v znanje o gozdu in naravi

22.04.2023

Panoji z infromacijami

Od dnevu Zemlje, ki ga obeležujemo danes, je Zavod za gozdove Slovenije tudi letos organiziral vodene oglede po 14 gozdnih učnih poteh. Osrednji dogodek je potekal v Podturnu pri Dolenjskih Toplicah, kjer so odprli prenovljeno in z novimi učnimi vsebinami nadgrajeno Gozdno učno pot Rožek.

Dan Zemlje obeležujemo vse od leta 1970 dalje, ko se je 22. aprila v ZDA na ulice podalo 20 milijonov ljudi, ki so protestirali proti uničevanju in degradaciji okolja. Tema letošnjega dneva Zemlje je Vlagajmo v naš planet!

Gozdne učne poti so pomemben pripomoček, s katerim Zavod za gozdove Slovenije izvaja popularizacijo gozdov in gozdarstva v širši javnosti ter prispeva k razvoju turizma na podeželju kot ene ključnih gospodarskih aktivnosti v Sloveniji. Vodenje po gozdnih učnih poteh, ki ga izvajajo tudi gozdarji, je namenjeno vsem starostnim skupinam, saj vodniki ne podajajo zgolj golih dejstev o gozdu in z njim povezanim življenjem, ampak temelji na interpretativnem predstavljanju narave. Cilj vodenja je spodbuditi zanimanje obiskovalcev, da bi spoznavali, razumeli in cenili naravo, gozd in življenje v njem. Zato je Zavod za gozdove Slovenije skladno s temo letošnjega dneva Zemlje »Vlagajmo v naš planet!« investiral v spletni pregledovalnik gozdnih učnih poti, ki je v preizkusni različici že na voljo za uporabo. Pregledovalnik je del spletnega pregledovalnika MaPZS in je dostopen na povezavah:

Na pregledovalniku MaPZS so poleg gozdnih učnih poti dostopne tudi planinske in druge tematske poti, pripravljen pa je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Ljubljanskim urbanističnim zavodom. Izdelavo je z donacijo omogočila tudi Gorenjska banka.

Panoji gozdne učne poti

Osrednja prireditev Zavoda za gozdove Slovenije ob dnevu Zemlje 2023 je potekala na Gozdni učni poti Rožek, kjer je zbrane nagovoril direktor Zavoda za gozdove Slovenije, Gregor Danev. Opozoril je na spregledan pomen gozdnih učnih poti in na njihovo neprecenljivo vrednost, da v obiskovalcih vzbudijo željo po pridobivanju novih informacij in izkušenj. »Vsi se moramo truditi in vlagati v znanje, opolnomočenje različnih generacij o vlogi in pomenu gozda, o naravi, o našem planetu, saj ljudje varujemo tisto, kar poznamo in razumemo. In gozdne učne poti so pomemben instrument za širjenje tega znanja,« je dodal Danev. Pot je bila obnovljena in obogatena z novimi učnimi vsebinami s sredstvi Slovenskih državnih gozdov.

Organizirano vodenje je sicer ta dan potekalo na 14 gozdnih učnih poteh po vsej Sloveniji, med katerimi je tudi Gozdna učna pot Visoko, ki je speljana po gozdu v zaledju dvorca Visoko v Poljanski dolini. Pot je bila v zadnjem obdobju obnovljena, tudi s sredstvi Gorenjske banke. Ima 11 točk, ki so opremljene z akademskimi karikaturami in bodo na izviren način opozarjale ljudi na okolico. Obiskovalci se lahko po poti sprehodijo tudi brez vodnika, saj do dodatnih poučnih vsebin na posamezni točki dostopajo preko QR kode.

Fotografija: ZGS

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem