Husqvarna 560XP Mark II

Vabljeni na akcijo pogozdovanja – Pomladimo gozdove 2023

02.03.2023

Pogozdovanje dreves

Podjetje Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG) organizira  4. vseslovensko prostovoljsko akcijo sadnje dreves Pomladimo gozdove 2023. Sadnja se bo izvajala na površinah, ki so jih prizadele naravne ujme ali podlubniki, v primeru Krasa pa požar. Namen akcije je v prvi vrsti širiti zavest o pomenu gozda, da ga bomo zapustili v čim boljšem stanju.

Letošnji datum prostovoljske akcije sovpada z Mednarodnim dnevom gozdov, ki ga je za 21. marec leta 2012 razglasila Generalna skupščina ZN. Tradicionalna delovna akcija bo namreč potekala v soboto 25. marca 2023 med 9.00 do okoli 11.30. V  primeru izredno slabe vremenske napovedi bo dogodek teden dni kasneje 1. aprila.

Sadnja mladih dreves bo potekala na štirih lokacijah: na Kočevskem v bližini vasi Polom, nad Lovrencem na Pohorju, v Smrečju pri Bohorju in v Mošah pri Medvodah. Posadilo se bo okoli 7.000 sadik različnih drevesnih vrst, ki jih bo skupaj s podporniki akcije zagotovil SiDG. V bližini Renč na Goriškem Krasu se bo na površini, ki jo je prizadel lanski veliki požar, sejalo semena drevesnih vrst, kar je posebnost letošnje akcije.

Sadnja je enostavno opravilo, primerno za vse generacije. Običajno sadimo v paru,  udeležencem pa bodo gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije in SiDG pokazali pravilno sadnjo in jim svetovali pri sadnji v primeru vprašanj. Prostovoljci morajo orodje (rovnice, močnejše motike, lopate) prinesti s seboj.

Podrobnejše informacije o lokacijah in poteku akcije so objavljene na spletni strani SiDG, kjer se je mogoče tudi prijaviti. Zaradi lažje organizacije dogodka so obvezne spletne prijave, kjer lahko ena oseba prijavi tudi večje število udeležencev.

Fotografija: Gorazd Kavčič