Husqvarna 560XP Mark II

Zadnji vikend v septembru bo potekalo državno tekmovanje gozdnih delavcev

27.09.2023

V soboto 30. septembra 2023 se bodo v Kočevju na parkirišču pri Gostilni Tušek Jezero, pomerili najboljši slovenski gozdarji sekači na 14. državnem tekmovanju gozdnih delavcev Skupaj bo tekmovalo 54 gozdnih delavcev, kar je deset več kot lani. Najboljši tekmovalci se bodo uvrstili v reprezentanco, ki bo prihodnje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu gozdnih delavcev na Dunaju.

Državno tekmovanje se bo v soboto začelo ob 8.00 uri, predvidoma okoli 17.30 pa bo razglasitev rezultatov ter podelitev medalj, priznanj in nagrad. Slavnostna otvoritev s prevzemom poligona, ki ga opravi razsodišče tekmovanja, bo sicer dan prej, v petek 29. septembra ob 17.30 uri.

Na letošnjem državnem prvenstvu gozdarjev sekačev se bo v konkurenci pomerilo sedem ekip, 14 posameznikov, od tega dve ženski tekmovalki, ekipa Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna, prvič pa se bosta tekmovanja udeležili tudi dve ekipi zasebnih lastnikov gozdov. Sodelovale bodo tudi vabljene ekipe iz tujine, ki letos prihajajo iz Italije, Hrvaške in Srbije.

Tekmovalki in tekmovalci se bodo pomerili v petih disciplinah, ki simulirajo delo v gozdu: menjava verige in obračanje letve, natančni rez na podlagi, kombinirani rez, zasek in podžagovanje ter kleščenje. Nagrade bodo dobili tako najboljše ekipe kot posamezniki. Najboljši bo tisti tekmovalec, ki bo zbral največ točk. Za ekipno zmago se šteje vsota točk vseh treh tekmovalcev v ekipi. Tekmovalci bodo točke dobili za dosežen čas, za doseženo natančnost in kakovost opravljene preizkušnje. Za kršitev varnosti, pravil in za napake pri delu bodo dobili kazenske točke.

Državno tekmovanje gozdnih delavcev tretjič zapored organizira družba Slovenski državni gozdovi d.o.o., partnerja dogodka sta Zavod za gozdove Slovenije in Srednja gozdarska, lesarska in zdravstvena šola Postojna, ki sta zagotovila del sodnikov.

Dogodek je odprt za javnost, vstopnine ni. Poskrbljeno bo za bogat program.

Program:

Petek, 29. september 2023:

  • ob 14.30 prihod sodnikov na tekmovalni poligon in trening sodnikov
  • ob 16.00 strokovni odbor in razsodišče pregledata in prevzameta poligon ter merilne instrumente
  • ob 17.00 prihod vodij tekmovalnih ekip in tekmovalcev na tekmovalni poligon
  • ob 17.30 uradno odprtje tekmovanja z žrebanjem številk

Sobota, 30. september 2023:

  • 7.45 prihod tekmovalcev in sodnikov na tekmovalni poligon
  • 8.00 začetek tekmovanja
  • od 15.00 do 17.00 finale - kleščenje od zadnjega proti prvemu
  • od 17.00 do 17.30 obdelava rezultatov
  • ob 17.30 razglasitev rezultatov in podelitev pokalov, medalj in priznanj ter nagrad

Več informacij >>