Husqvarna 560XP Mark II

Drevesa absorbirajo metan

24.08.2024

Meritve metana

Metan je eden izmed najbolj problematičnih toplogrednih plinov in k učinku tople grede prispeva bolj kot ogljikov dioksid. Raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi Birmigham v Združenem kraljestvu, je prvič pokazala, da drevesa absorbirajo metan skozi skorjo.

Drevesa absorbirajo ogljikov dioksid skozi liste in ga shranijo v lesu in skorji v deblu in vejah. Glede metana pa je znano, da ga drevesa, ki rastejo na mokrih tleh, izločajo v zrak. Vendar pa do sedaj še nihče ni meril absorpcije metana. Ekipa Univerze Birmigham je merila absorpcijo metana na deblih dreves v Amazoniji, Panami, Združenem kraljestvu in na Švedskem in prišla do presenetljivih ugotovitev.

Merjenje absorbcije metana na drevesu
Raziskovalci merijo izmenjavo metana na drevesih v višavju v Peruju. Fotografija: Vincent Gauci, CC BY-ND

Ugotovili so, da so drevesa skozi skorjo na deblu absorbirajo metan. Pri tleh so sicer iz debla zaznali manjše izločanje metana, meritve višje na deblu pa so pokazale absorpcijo metana. Intenzivnost absorpcije je naraščala z višino debla. Višje kot so merili, več metana je drevo absorbiralo iz ozračja.


Postavitev komore za izmenjavo plinov na gozdno drevo zmernega podnebja v zahodnem Sussexu. Fotografija: Vincent Gauci, CC BY-ND

Raziskovalci ocenjujejo, da vsa svetovno drevesa letno absorbirajo 25 do 50 milijonov ton metana iz ozračja. Pri tem so najbolj učinkovita drevesa v tropskih gozdovih. Ti novi dokazi krepijo pomen dreves in gozdov za naš podnebni sistem, hkrati pa dokazujejo, da se je o teh dragocenih ekosistemih treba še veliko naučiti.

Vir: The Conversation, 24.7.2024

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem