Oglas odgovorna raba gozdov

3. seminar za etnobotaniko (2019): Gozdovi in ljudje

22.01.2019

Gozd v megliSlovenski etnografski muzej letos organizira tretji seminar za etnobotaniko z naslovom Gozdovi in ljudje – dediščina za prihodnost. Posvečen bo kulturni dediščini gozdov, temu izjemnemu naravnemu bogastvu, ki je človeku podarjeno zgolj v upravljanje. Da bi zdrave gozdove ohranili našim zanamcem, je nujno zavedanje o kompleksnem pomenu gozdov za človeka in planet.

Slovenci se radi pohvalimo s svojimi bujno zelenimi gozdovi in povemo, da poraščajo kar dobro polovico naše dežele. Vprašanje pa je, ali se zavedamo pomena gozda kot življenjskega prostora?

Gozdovi so v zavesti Slovencev prisotni že od najstarejših časov, ko so naši predniki drevesa še po božje častili. Skozi zgodovino se je vloga gozdov spreminjala, s tem pa tudi vrednote. Če je bil gozd nekdaj živo bitje z lastnim življenjem, je danes pogosto le še surovinski vir. V ospredju seminarskih tem je zato trajnostno gospodarjenje z gozdovi, skupek z gozdom povezanih vlog, znanj in vrednot, ki so se skozi tisočletja prenašali iz roda v rod.

Slovenski etnografski muzej želi s povezovanjem različnih strokovnjakov s področja gozdarstva, lesarstva, biologije, zgodovine, geografije, etnologije in kulturne antropologije povezati pretekle in današnje prakse ravnanja z gozdnim bogastvom ter povabiti na seminar vse, ki so z gozdovi kakorkoli povezani ali jih zanima njihovo življenje in raba v preteklosti in danes.

Seminar bo potekal v soboto in nedeljo 16. in 17. marca. Kotizacija za udeležbo znaša 50 €. 

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem