Letos dan gozdov posvečen pomenu energije iz gozdov

18.03.2017

Mednarodni dan gozdov18. marec 2017 - Na pobudo generalne skupščine Združenih narodov vsako leto 21. marca obeležujemo mednarodni dan gozdov. Ta dan je posvečen promociji in osveščanju o pomenu trajnostne in skrbne rabe gozda kot enega najpomembnejših naravnih bogastev.

Letošnja tema dneva gozdov je »gozdovi in energija.« Gozdovi so zelo pomemben svetovni vir obnovljive energije. Les predstavlja 40 % celotne svetovne oskrbe z energijo iz obnovljivih virov. Skoraj 50 % svetovne proizvodnje lesa, ki znaša okoli 1,86 milijarde m3 lesa, se uporablja kot energija za kuhanje, ogrevanje in proizvodnjo električne energije. Za 2,4 milijarde ljudi lesna kuriva pomenijo kuhan obrok, toplo vodo in topel dom.

V Sloveniji približno četrtino letne posekane količine lesa v gozdovih (v letu 2016 je celoten posek znašal 6,1 m3) porabimo v energetske namene. Les je ogljično nevtralen energijski vir, zato njegova energetska izraba ne prispeva k poslabšanju bilance toplogrednih plinov v ozračju in blaži posledice podnebnih sprememb. Ima pa lahko kurjenje lesa, ob uporabi neustreznih kurilnih naprav, negativne posledice za kakovost zraka v okolju. Predelava lesa v izdelke mora imeti prednost pred njegovim kurjenjem, saj je les kot čudovit naravni material, smiselno uporabiti najprej za lesne izdelke z visoko dodano vrednostjo in kot energetski vir šele po koncu njihove življenjske dobe.

Gozd v jesenskih barvah
21. marec je dan gozdov.

Ko govorimo o energiji gozdov, sicer najpogosteje mislimo na drva in kurjenje, gozdovi pa nam nudijo tudi druge vrste energij, ki jih sicer ne znamo meriti, ampak kljub temu obstajajo, saj, kot pravimo, si gremo v gozdove med drugim tudi napolnit »baterije.«

Naravne ujme v preteklih letih so prebudile lastnike gozdov, trg gozdarskih storitev in lesa, pa tudi slovensko javnost. Vse več ljudi, podjetij in organizacij se zaveda pomena odgovornega odnosa do gozda in skrbi za ta naš najbolj dragocen del naravnega okolja. Na mednarodni dan gozdov 21. marca 2017 bodo prostovoljci v Zbiljah pri Medvodah posadili 1001 sadiko od 10.000 sadik gozdnega drevja, ki jih je v okviru družbeno odgovorne akcije obnove slovenskih gozdov zagotovila družba Žito / Podravka in njihova blagovna znamka čajev 1001 CVET. Akcija je del širokega programa načrtne obnove gozdov, poškodovanih zaradi naravnih ujm, ki prihaja v letu 2017 v svojo osrednjo fazo.

Ob letošnjem mednarodnem dnevu gozdov na Zavodu za gozdove Slovenije pripravljajo več dogodkov z namenom izobraževanja in osveščanja javnosti o pomenu slovenskih gozdov. Osrednja prireditev s predpremiero dokumentarnega filma »Zelena energija gozda« bo v Šentrupertu na Dolenjskem, v Deželi kozolcev, 21. marca 2017, po Sloveniji pa se bo zvrstilo še več drugih dogodkov.