Husqvarna 560XP Mark II

V Evropi se širi nova oblika borelije

18.08.2015

18. avgust 2015 - Na severu Evrope se je pojavila nova oblika limske borelioze, ki jo prenašajo klopi. Pri okužbi z novo odkrito bakterijo Borrelia miyamotoi se ne razvijejo tipični znaki za boreliozo (npr. rdeč kolobar), zato jo je zelo težko odkriti. Če bolezni ne zdravimo, so posledice lahko prav tako hude kot pri okužbi z bakterijo, ki sicer povzroča boreliozo.

Bakterija se hitro širi po Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Prve bolnike so že odkrili na Nizozemskem, v Rusiji, na Japonskem in v Združenih državah Amerike. V Evropi so klope z novo bakterijo že odkrili v Angliji, Nemčiji, Franciji, Švici, Poljski, Švedski, Estoniji, Češki in na Nizozemskem.

Pri okužbi z novo bakterijo se pojavi vročina in bolečine v mišicah, ki trajajo nekaj dni, nato oboje mine. Po desetih dnevih se ponovno pojavijo bolečine in vročina. Izpuščaj oz. rdeči kolobar okoli mesta ugriza klopa se običajno ne pojavi, zato je zelo težko prepoznati to obliko borelioze. Posledice nezdravljenja so lahko zelo hude in vodijo v hude poškodbe živčnega sistema.

Najboljša zaščita pred klopi, ki so prenašalci borelioze, je uporaba repelentov, dolgih oblačil in redno pregledovanje ter odstranjevanje, ko se vrnemo z gozda.

Vir: ScienceNordic, 7.8.2015

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem