Oglas odgovorna raba gozdov

Jesenov krasnik je novi škodljivec na jesenih v Evropi

19.08.2014

Leta 2007 se je v okolici Moskve pojavil jesenov krasnik (Agrilus planipennis). Škodljivec, ki napada jesene, se je v Združenih državah Amerike pojavil leta 2002, ocena škode, ki jo bo povzročil v obdobju od 2009 do 2019, pa je več kot 10 milijard dolarjev.

Jesenov krasnik je naravno prisoten v vzhodnem delu Azije. Hroščki so temno metalno zelene barve in veliki od 7,5 mm do 13,5 mm. Njihovo telo je podolgovato. Pojavijo se maja in junija. Samičke v dveh mesecih izležejo od 60 do 90 jajčec. Rojijo v toplih in sončnih popoldnevih. Hroščki so dobri letalci. Ličinke so kremasto bele in delajo rove v floemu in mladem lesu.

Jesenov krasnik
Jesenov krasnik (Susan Ellis, USDA APHIS PPQ, Bugwood.org)

Ličinka jesenovega krasnika
Ličinka jesenovega krasnika (foto: Pennsylvania Department of Conservation and Natural Resources - Forestry Archive, Bugwood.org)

Rovi ličinke jesenovega krasnika
Rovi ličinke jesenovega krasnika (foto: Art Wagner, USDA - APHIS, Bugwood.org)

Pomembno škodo povzročajo ličinke, ki se prehranjujejo s prevodnim tkivom v vejah in deblu. Napadeno drevo odmre v štirih letih. Ko se pojavijo vidni znaki okužbe (odpadanje lubja, odmiranje krošnje), bo drevo propadlo v naslednjem letu. Napada jesene, v Evropi pa najbolj ogroža Veliki jesen (Fraxinus excelsior).

V Evropi so hroščka prvič opazili leta 2007 v okolici Moskve v Rusiji. Predvideva se, da so ga uvozili z lesom iz Azije. Leta 2013 so ga opazili že 235 km zahodno in 220 km južno od Moskve, kjer se v naravnem okolju uspešno razmnožuje. Glede na hitrost širjenja se predvideva, da za širjenje uporablja različne oblike človeškega transporta, kot so avtomobili in vlaki.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem