Oglas odgovorna raba gozdov

Je še kakšen otrok v gozdu?

18.06.2019

Po zajtrku ven, tekati po travniku, po poti utrgati in prežvečiti kislico, iz vej postaviti hišico na robu gozda, loviti kobilice in pikapolonice … Kdaj je nazadnje vaš otrok preživel tak dan? Kdaj ste ga vi? Veliko se govori o tem, kako se otroštvo današnjih otrok spreminja in da se vez med otroki in naravo vse bolj krha. Kdaj ste z otroki nazadnje raziskovali gozd? Znate razlikovati med jelko in smreko? Poznate plodove dreves?
Prva leta so še posebej pomembna. Če takrat otrokom damo priložnost, da cenijo, negujejo in občudujejo čudesa narave, bodo to negovali tudi naprej. Manjša verjetnost je, da bo najstnik, ki kot otrok ni preživljal časa v naravi, tam raziskoval in se veselil, navdušenje v tem našel pri svojih 16 letih.

Medtem ko se mnogi izgoreli odrasli vse bolj vračajo nazaj h koreninam zelenih gozdov, saj skušajo ponovno najti mir, ravnovesje in svobodo, pa se povezanost med mladimi in gozdom manjša. Zakaj je to velikega pomena? Naše mentalno, fizično in duhovno zdravje je namreč neposredno povezano z naravo.

Kaj naj tam počnem, bi se morda vprašal marsikateri otrok, ki ni navajen igre v gozdu in na travnikih. Tam ni elektronskih naprav, ni igrač, ni žoge. Kaj naj počnem na sprehodu? Če otroka ne mika preživeti čas v naravi, jim lahko pokažemo in povemo, kaj smo počeli mi. Na voljo je nešteto možnosti za raziskovanje narave, ki je najboljši del učenja in pri otrokovih ključnih letih spodbuja prave življenjske veščine.

Kartice čez travnik v gozd

Če želite, da se vaš otrok poveže z naravo, jo vzljubi, ceni in nanjo gleda z občudovanjem, jim poleg nalezljivega navdušenja, to lahko približate z igro.

  1. Kartice Čez travnik v gozd, bodo popestrile vsak sprehod čez travnik ali gozd. Z njimi bo vaš izlet prava pustolovščina in to vsakič znova. Otrok bo iskal TAprave stvari v gozdu in na travniku, ob tem pa se učil najbolj razburljivih in koristnih podatkov ter se veselil predlogov za raziskovanje in igro (poglejte na Facebook stran: TAprava stvar).
  2. Kartice Poišči nekaj - na prostem, s katerimi bo otrok iskal stvari na prostem, se učil njihovih lastnosti in barv, ter z njimi uril iznajdljivost in kreativno domišljijo so odlične tudi za najmlajše otroke. Lahko se uporabljajo povsod na prostem in nobena igra ne bo enaka drugi (poglejte na Facebook stran TAprava stvar).
  3. Vzemite s sabo papir in barvice in se ustavite na prijetnem mestecu. Otroci lahko rišejo kar vidijo okrog sebe (drevesa, praprot, metulji, mravlje…).
  4. Pomagajte jim postaviti utico ali hišico na drevesu iz vej.
  5. Posadite drevo ob kakšni posebni priložnosti, kot je rojstvo otroka, rojstni dan, ali druge prelomnice. Otrok bo tako razvil poseben odnos do tega drevesa.
  6. Izdelajte škatlico za zbirko narave, kamor otrok lahko shrani kamenčke, peresa, storže, liste ali druge stvari, ki jih najde in so jim posebej všeč.
  7. Vrtnarite z otroki. Ves postopek sajenja, negovanja in čakanja na sadove je za otroke zelo poučen in res izjemnega vpliva.
  8. Predstavite jim fotografiranje narave.
  9. Namesto da se knjige prebirajo v hiši, lahko tudi to naredite na prostem. Izberite si nekaj knjig in jih odnesite na travnik ali v gozd, kjer jih v miru prebirate.
  10. Raziskujte potoke in reke.
  11. Kolesarite.
  12. Nabirajte gobe, zelišča, bezeg, smrekove vršičke in druge zaklade gozda.
  13. Piknik v naravi …

Vsaka tovrstna aktivnosti v naravi spodbuja kreativnost, raziskovanje in notranji mir ter utrjuje vez med umom, telesom in naravo. Pojdite v gozd z občudovanjem ter navdušenjem nad njegovimi čudesi in neštetimi procesi. Prepustite se miru in obudite otroški raziskovalni duh.

Rebeka Očko, Ana Balič  -   TAprava stvar