Oglas odgovorna raba gozdov

Z lasersko analizo do teže dreves in skupne dolžine vej

26.02.2018

Lidar posnetek gozdaZnanstveniki z University College London so razvili lasersko tehnologijo, ki omogoča podroben vpogled v strukturo posameznih dreves in izračun njihove teže. Tehnologija omogoča zelo natančno določanje 3D strukture dreves in njihovega volumna, kar omogoča izračun teže.

Do sedaj je bilo mogoče določiti težo dreves z njihovim uničenjem oz. posekom in tehtanjem posameznih delov. Druge nedestruktivne metode, kot je izračun na osnovi premera debla, so nezanesljive in obremenjene z velikimi napakami. Nova tehnologija omogoča napredek pri določanju mase dreves, ki je ključna pri ugotavljanju, koliko ogljikovega dioksida absorbira posamezno drevo za časa svojega življenja.

Laserski posnetek platane
Laserski posnetek platane (vir: UCL)

Razvita laserska tehnologija - Terrestrial Laser Scanning (TLS), - ki stane med 85.000 in 170.000 € omogoča določanje vej na milimeter natančno z razdalje do enega kilometra. Do sedaj je bilo določanje strukture krošenj oz. dreves zelo zahtevno, saj ni bilo mogoče opraviti zanesljivih meritev.

Dosedanje meritve so že dale nekaj zanimivih rezultatov. Meritve platane, ki raste blizu Oxforda, so pokazale, da je dolžina njenih vej skoraj 11 km. Dvesto let star hrast, ki raste na vrtu angleške igralke Judie Dench. je težak 25 ton in ima 260.000 listov.

Vir: UCL, 16.2.2018

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem