Husqvarna 560XP Mark II

Medvedi ne trpijo zaradi zdravstvenih težav, povezanih z debelostjo

22.03.2016

Rjavi medvedMedvedi so živali, ki lahko prespijo tudi do polovice leta, odvisno od vremenskih razmer. Da preživijo zimo, si preko poletja in jeseni nakopičijo bogate zaloge maščobe, ki jim služi kot vir energije preko zime. Kljub temu, da se vsako leto močno zredijo, pa ne zbolijo za diabetesom in nimajo težav s srcem.

Raziskovalci z Univerze v Gothenburgu na Švedskem so se lotili ugotavljanja, zakaj medvedi zaradi debelosti nimajo zdravstvenih težav, v nasprotju z ljudmi, pri katerih je debelost zdravstveno zelo problematična. Analizirali so bakterije, ki jih je mogoče najti v črevesju medvedov in ugotovili, da se zelo razlikujejo med poletnim in zimskim časom. V poletnem času imajo medvedi v črevesju bakterije, ki jim omogočajo, da iz zaužite hrane pridobijo več kalorij. S poskusi na miših so tudi ugotovili, da bakterije preprečujejo nastanek bolezni, povezanih s prekomerno težo.

Raziskava sicer ni dala dokončnega odgovora, ali poletna bakterijska flora v medvedjem črevesju preprečuje nastanek bolezni, povezanih z debelostjo, zagotovo pa ima ugoden vpliv.

Vir: Cell Reports, 23.2.2016