Načrti za lesen nebotičnik v Stockholmu

03.07.2013

lesotičnik3. julij 2013 - Les se kot gradbeni material uporablja že od začetkov naše civilizacije. Je enostaven za uporabo, vzdržljiv in lahko dosegljiv. Danes se ga veliko porabi za gradnjo stanovanjskih hiš, brunaric, lop, drvarnic in drugega. Redko pa se les uporablja za gradnjo večnadstropnih stavb. Da bi to spremenili, je skandinavski arhitekturni biro C.F. Møller pripravil predlog za gradnjo 34 nadstropne večstanovanjske lesene zgradbe v Stockholmu.

Leseni blok v Stockholmu

Notranjost lesenega nebotičnika v Stockholmu

Načrtovana stavba, če bo zgrajena, bo najvišja lesena stavba na svetu in bo presegala višino že zgrajenega lesenega bloka v Londonu in načrtovanih lesenih blokov v Vancouvru in Chicagu. Zgradba, bo večinoma lesena, le osrednji del bo železobetonski, kar bo zagotovilo njeno trdnost. Vse stene, stropi, stebri in drugi sestavni deli bodo leseni. Spodnja nadstropja bodo podprta s tankimi jeklenimi stebri.

Leseni nebotičnik v Stockholmu

V arhitekturnem biroju C.F. Møller verjamejo v uspeh projekta in so prepričani, da je prihodnost v leseni gradnji večnadstropnih stavb. Lesene stavbe so do okolja veliko bolj prijazne, kot zidane in znižujejo izpuste CO2. Če bo projekt izbran za gradnjo, lahko pričakujemo, da bo dokončan leta 2023.

Slike: Berg | C.F. Møller Architects

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem