O lesenih konstrukcijah v knjigi

09.03.2012

9. mar. 2012 - Na slovenskem knjižnem trgu je dosegljiva nova knjiga o uporabi lesa za gradnjo. Dr. Manja Kitek Kuzman je napisala knjigo z naslovom Lesene konstrukcije v stanovanjski in javni gradnji – Slovenija. Knjiga je posvečena uporabi lesa za gradnjo in lesenim konstrukcijskim sistemom.

Predstavljene so slovenske lesne vrste, lastnosti in uporaba lesa in lesnih kompozitov v gradbeništvu, ter pomen življenjskega cikla lesenih izdelkov. Predstavljen je razvoj konstrukcijskih sistemov; opredeljene so tradicionalne in sodobne tehnike lesene gradnje, opredeljene so prednosti sodobne napredne lesene gradnje s poudarkom na energetski učinkovitosti. Kronološko so razvrščeni in predstavljeni primeri izvedenih večnadstropnih objektov, ter lesene nadgradnje. Predstavljeni so konstrukcijski sklopi sten različnih sistemov in proizvajalcev. Posebno poglavje je namenjeno lesenim inženirskim konstrukcijam večjih razponov.

Knjiga, ki sta jo izdala Oddelek za lesarstvo pri Biotehniški fakulteti in Fakulteta za arhitekturo, ima 164 strani in 200 barvnih fotografij.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem