Oglas odgovorna raba gozdov

Odkrivanje napadov podlubnikov z brezpilotnimi letali

10.11.2016

Brezpilotno letalo Agro BramorUgotavljanje žarišč napadov podlubnikov je za gozdarje dokaj zahtevno terensko opravilo. Običajno ga opravijo tako, da pregledajo gozd. To je zamudno opravilo, saj je treba prehoditi ves gozd, pri tem pa ni vedno mogoče odkriti začetkov napada, saj znaki niso dovolj jasni. Odkrivanje žarišč je mogoče poenostaviti z uporabo brezpilotnih letal – dronov.

Na začetku tega meseca je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z Ministrstvom za obrambo predstavilo možnost odkrivanja prizadetih dreves z uporabo brezpilotnih letal. Predstavitev se je zgodila v okviru ciljnega raziskovalnega programa, s katerim raziskujejo možnosti daljinskega pridobivanja podatkov pri obvladovanju podlubnikov.

Na brezpilotnih letalih Ministrstva za obrambo imajo nameščene termo kamere, s katerimi skušajo zaznati spremembe na napadenih drevesih, še preden so te vidne s tal. Raziskovalci ugotavljajo, kakšna je učinkovitost takšnega načina odkrivanja in ali je mogoče odkriti predhodno fazo napada, ki s prostim očesom ni vidna.

Predstavitev dronov za snemanje gozdov

Če se bo uporaba posnetkov izkazala kot uspešna pri zgodnjem odkrivanju žarišč, bo to omogočalo hitrejši pregled večjih površin in odkrivanje napadenih dreves v zgodnjih fazah razvoja napada podlubnikov, kar bo posledično pomenilo večjo možnost pravočasnega poseka in izvedbe zatiralnih del. S tem pa se bo omejilo širjenje podlubnikov in zmanjšala gospodarska škoda v gozdovih.

Daljinsko odkrivanje poškodb gozdov in napadov podlubnikov izvajajo v Avstriji in na Hrvaškem. V Avstriji uporabljajo helikopterje z nameščenimi multispektralnimi kamerami, s katerimi preletijo posamezne gozdove, na Hrvaškem pa uporabljajo manjša letala, s katerimi snemajo gozdove in potem preučujejo nastale posnetke. Oba sistema sta dražja in primerna predvsem za večje površine, medtem ko je uporaba brezpilotnih letal cenejša, predvsem pri pregledu manjših površin.

Fotografije: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem