Priročnik o medvedu za učitelje osnovnih in srednjih šol

25.04.2017

Slika medveda LifeDinAlpBearMedved je prebivalec Slovenskih gozdov in naša največja zver. Ker prebiva v naših gozdovih, je pomembno, da ga poznamo in na osnovi znanja preprečujemo morebitne konflikte. Izobraževanje o medvedu naj se začne že v osnovnih in nadaljuje v srednjih šolah, saj bomo le tako lahko prihodnje generacije pripravili na sobivanje z medvedom. V ta namen so sodelavci projekta Life Dinalp Bear pripravili priročnik za učitelje, ki bo v pomoč pri pouku biologije.

Namen priročnika »Medved kot modelni organizem za pouk biologije« je spodbujanje učiteljev, da bi v redni program pouka osnovnih in srednjih šol vključevali vsebine iz lokalnega okolja na primeru naše največje zveri – medveda. Z njegovo uporabo bodo učitelji lažje osmislili nekatere pri pouku obravnavane teme, z odgovori na vprašanja, povezana z biologijo in varstvom medvedov ter možnostmi zmanjšanja konfliktnih položajev, pa lahko pripomorejo k bolj pozitivnemu odnosu do ohranjanja medveda. S tem se bodo lahko izognili uporabi primerov na živalskih vrstah, ki ne prebivajo na območju Slovenije.

Priročnik pokriva:

  • biologijo rjavega medveda,
  • genetiko in ekologijo,
  • etologijo,
  • interdisciplinarni pristop k ohranjanju in upravljanju.

Priročnik za učitelje o medvedu - naslovnica

Priročnik je v elektronski obliki in ga je mogoče pridobiti s spleta. Sestavni del priročnika so delovni listi, ki jih uporabljajo učenci oz. dijaki in Power Point predstavitev z razlago prosojnic in didaktično igro.

Slika: Life Dinalp Bear

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem