Oglas odgovorna raba gozdov

Skodrana breza se prodaja v kilogramih

10.04.2018

Kodrasta breza10. april 2018 - Marca 2018 so na finskem prodali 50 ton brezovega lesa iz državnih gozdov od tega 17 ton hlodov. Cena lesa je bila od nekaj evrov do več kot deset evrov na kilogram. Gre za kultivar breze Betula pendula var carelica, katerega značilnost so rjave črte v lesu nepravilnih oblik. Kultivar imenujejo tudi skodrana breza. Kupec bo les odpeljal v Slovenijo, kjer bodo napravili furnir.

Skodrana breza ima v lesu rjave črte nepravilnih oblik, ki so posledica zvijanja lesnih vlaken. Črte spominjajo na kodre. Les se uporablja za izdelavo furnirja, ročaje nožev, za izdelavo različnih okrasnih predmetov, za pohištva in drugo.

Kultivar carelica se razmnožuje s semeni, vendar se samo polovica dreves razvije v breze z genetsko napako, ki povzroča kodre v lesu, druga pa se razvijejo v normalno brezo. Kultivar se pojavlja v Rusiji in na Finskem, kjer so začeli z njegovo intenzivno pridelavo. Pričakovati je, da bodo čez 30 let lahko zagotovili večje količine tega lesa.

Povpraševanje je, ker je tega lesa malo, skromno, večina lesa pa se izvozi v Nemčijo in Avstrijo. Zaradi majhne količine les dosega visoke cene, prodaja pa se v kilogramih in po posebnem postopku. Les, ki ga je prodalo Finsko državno gozdarsko podjetje, se je prodal po postopku, ki se ni spremenil že stoletje. Prodajalec in kupec sta se najprej dogovorila za ceno glede na razred kakovosti, nato pa so se vsi hlodi razžagali na dogovorjeno dolžino, ocenili in stehtali. Pri tem sta sodelovala tako prodajalec kot kupec in se pogajala o kakovostnem razredu posameznega primerka.

Končna cena je skrivnost, ki je prodajalec in kupec (proizvajalec furnirja Schorn & Groh) ne želita razkriti. Je pa kupec povedal, da je za 50 ton lesa odštel šestmestno število evrov. Les bodo prepeljali v Slovenijo, kjer bodo izdelali luščen furnir. Razlog je, da ima eno izmed slovenskih podjetij luščilni stroj, ki je sposoben luščiti furnir debeline 0,52 mm, prav tako pa je ostanek po luščenju bistveno manjši in s tem boljši izkoristek.

Ker si običajno ne znamo predstavljati, kakšen je volumen 50 ton brezovega lesa, smo naredili enostaven okviren izračun. Glede na to, da se gostota brezovega lesa giblje med 460 in 800 kg/m3, je volumen 50 ton brezovega lesa nekje med 62 m3 in 108 m3. Glede na to, da gre za brezo iz Finske, kjer so pogoji za rast ostrejši, les pa običajno gostejši, je dejanski volumen bližje 62 m3 kot pa 108 m3. Kakšna pa je bila cena na kubični meter, pa žal ne vemo, vsekakor pa je presegla 1.000 evrov.

 

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem