Oglas odgovorna raba gozdov

Slovenskega medveda odpeljali v Španijo

07.06.2016

7. junij 2016 - V noči iz 5. na 6. junij 2016 je terenska ekipa strokovnjakov Zavoda za gozdove Slovenije odlovila medvedjega samca, ki je bil s posebnim transportnim vozilom prepeljan v Španijo in izpuščen na prostost. Slovenski medvedji samec z imenom »GOIAT« bo nadaljeval svoje ekološko in biološko poslanstvo na območju Pirenejev. Projekt odlova in izpusta je del EU programa LIFE+ in je bil izpeljan na podlagi tehničnega dogovora med Republiko Slovenijo in Kraljevino Španijo.

Skladno s tehničnim dogovorom med Republiko Slovenijo in Kraljevino Španijo, ki sta ga podpisali ministrica za okolje in prostor RS Irena Majcen ter ministrica za kmetijstvo in okolje Kraljevine Španije Isabel Garcia Tejerina, je bila naloga zaupana generalnemu direktoratu za okoljske politike vlade Katalonije. Medvedji samec, star 10 let in s telesno maso 205 kilogramov, je bil odlovljen v Lovišču s posebnim namenom Jelen, ki deluje v sestavi Zavoda za gozdove Slovenije, s tehniko »odlova na prosto« ter uspavan s pomočjo puščičnega izstrelka s sredstvom za omamljanje. Medved je bil po protokolu izmerjen s strani osebja Zavoda, katalonski kolegi pa so mu namestili ovratnico z GSM/GPS oddajnikom ter še posebnima oddajnikoma v obe ušesi. Medveda sta pregledala in do odvoza spremljala njegove vitalne življenjske funkcije tudi strokovnjaka – veterinarja, ki sta ju zagotovili obe strani. Slovensko odlovno ekipo je krajevno pristojna veterinarka spremljala tudi ves čas odlova, ki je potekal vsak dan v večernih urah, od torka 31. maja do uspešnega odlova 5. junija.

Medveda so katalonski strokovnjaki, skupaj s potrebnimi listinami (CITES, veterinarski mednarodni certifikat, odlovni obrazec) odpeljali na pot v zgodnjih jutranjih urah 6. junija in je bil po transportu, ki je trajal skoraj 20 ur, včeraj v večernih urah izpuščen na prostost. Po izjavah katalonskega vodje projekta je medved Goiat, katerega poimenovanje pomeni v katalonščini mladeniča-najstnika, »močno in korajžno« stopil iz posebne komore iz vozila na prostost v osrčje španskega dela Pirenejev. Tam naj bi počasi nadomestil prejšnjega slovenskega samca Pyrosa pri njegovem biološkem poslanstvu.