Oglas odgovorna raba gozdov

Sprehod skozi gozd, april 2012

15.04.2012

Pots skozi gozd15. apr. 2012 - Mraz, ki je našo deželo zajel v zadnjem tednu dni, je vplival tudi na gozdove. V osrednji Sloveniji so se pred mrazom brsti ravno začeli odpirati, ko se je močno ohladilo. In tako so krošnje še sedaj bolj ali manj gole, ali pa so brsti le delno odprti. Zato pa je toliko bolj zelena podrast.

Rastline gozdnih tal so sedaj v obdobju najintenzivnejše rasti in cvetenja. Lovijo sončne žarke, preden bodo krošnje ozelenele in zakrile nebo. Zgodnje spomladanske cvetlice, kot so zvončki, trobentice in telohi, so odcvetele ali pa bodo v kratkem. Trenutno najbolj bujno cvetijo podlesne vetrnice, pljučnik, navadni zimzelen in druge rastline. Kmalu bo zacvetel čemaž. Ozelenele so tudi že robidnice in maline. Cvetijo gozdne jagode. Kjer so borovnice že ozelenel, so tla kot nežna zelena preproga.

Navadni zimzelen, Vinca minor
Navadni zimzelen (Vinca minor) je v polnem razcvetu.

V gozdu so dejavne številne živali. Če bomo tihi, lahko srečamo srnjad ali jelenjad, sicer pa nas bodo na sprehodu spremljali kosi in druge ptice. Srečali bomo lahko veverice, ki bodo brskale po tleh. V hipu, ko nas bodo zagledale, bodo urno odskakljale na bližnjo smreko, jelko, bukev ali drugo drevo. Ob marsikateri poti bomo slišali šumenje listja. Če bomo pozorno pogledali, bomo videli, da se listje premika, ne bomo pa videli povzročitelja. Najbolj verjetno je, da gre za voluharice, ki so letos zelo aktivne (vsaj v okolici Kamnika).

Voluharica
Voluharica pred vhodom v podzemni rov.

Kjer je zadnje dni intenzivno deževalo, so poti mokre. Zato velja nekaj pozornosti obutvi. Ta naj bo nepremočljiva in z dovolj grobim podplatom, da nam ne bo drselo. Če se na sprehod odpravimo v spremenljivem vremenu, je smiselno s seboj vzeti dežnik ali pelerino za primer dežja. V sončnih dnevih pa, ker krošnje še niso olistane, vzemimo pokrivalo za glavo (klobuk ali kapo) in obraz ter druge gole ude namažimo s kremo za sončenje. Koža je bleda od zime, sonce pa je že dovolj močno, da nas na daljšem sprehodu opeče.

Mladi javor v podrasti
Mladi javorji v podrasti so že polno olistani.

Do konca meseca lahko pričakujemo, da se bodo gozdovi olistali in bodo za prvomajske praznike lepo svetlo zeleni. Na višje lege pomlad pride kasneje in tudi drevje se na višjih nadmorskih višinah olista kasneje. Zato lahko vse do junija doživljamo različna obdobja pomladi, če se odpravimo v hribe. Celodnevni prvomajski sprehod v hribe, kjer začnemo v dolini in zaključimo v hribih, nas lahko popelje vse do zgodnje pomladi, kjer lahko občudujemo žafran, trobentice in druge, predvsem planinske, zgodnje pomladne cvetlice.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem